"Forţe politice din exterior vor extinderea autonomiei Bălţiului pentru a demonstra că AIE este incompetentă"

Iniţiativa Consiliului Municipal Bălţi este influenţată de forţe politice din exterior. De cealaltă parte, ea se poate baza pe situaţia reală de la Bălţi şi cere intervenţia Guvernului. Cel puţin aşa susţine analistul politic Viorel Cibotaru. Expertul a declarat pentru Publika TV că, asta o demonstrează mai mulţi consilieri de la Bălţi, care întrebaţi despre scopul iniţiativei, nu au ştiut răspunsul.

"Atunci când consilierii de la Bălţi au fost întrebaţi cum anume văd autonomia, ei nu au avut argumente. Cel puţin pentru unii consilieri, acest lucru rămâne în ceaţă. Asta şi mă face să cred că decizia nu vine din Consiliu, ci de la forţe poltice externe, care vor crearea impresiei că AIE nu e capabilă să menţină ţara sub control", a declarat Viorel Cibotaru.

Totodată, expertul este de părere că solicitarea prim-ministrului Vlad Filat către MAI, SIS şi Procuratura va fi analizată prompt. "Mă tem că răspunsul acestor instituţii se va plia anume pe componentă politică, iar decizia MAI, SIS şi a Procuraturii nu se va baza pe apartenenţa politică, ci pe date obiective", a mai punctat acesta. 

Mai mult, acesta speră că aspectul economic al iniţiativei a fost analizat minuţios, pentru că, de altfel, oraşul Bălţi nu va supravieţui.

"Proiectul înaintat de PLDM are şi componenta economică, care, să sperăm, a fost bine calculată pentru supravieţuire. Chişinăul nu poate fi comparat cu Bălţiul, pentru că include un număr apreciabil de sate. Astfel, dacă Bălţi pretinde la autonomie, trebuie să fie incluse un număr apreciabil de sate cu statut de suburbii", a opinat analistul.

Publika.md menţionează că, astăzi, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind extinderea autonomiei municipiului Bălţi. 

Totodată, anterior, premierul Vlad Filat, a calificat drept ilegală decizia Consiliul Municipal Bălţi de a desfăşurare un referendum local privind extinderea autonomiei locale. Şeful Executivului a solicitat Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne să investigheze cazul de încălcare a Legii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu