Formuzal cere eliberarea lui Baghirov: Astfel de acţiuni faţă de un cetăţean al Rusiei tensionează relaţiile moldo-ruse

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, cere eliberarea jurnalistului Eduard Baghirov. Solicitarea a fost făcută în contextul în care, ieri, mandatul de arest al jurnalistului rus a fost prelungit cu 30 de zile, scrie gagauzia.md.

"Nu văd niciun sens şi niciun beneficiu să fie arestat în condiţii de bestialitate, care generează astfel de măsuri extreme, cum ar fi declararea grevei foamei. Această atitudine faţă de un cetăţean al Federaţiei Ruse tensionează relaţiile moldo-ruse”, susţine Formuzal.

Mai mult, guvernatorul Găgăuziei crede că prin astfel de acţiuni organele de drept din Moldova se discreditează în ochii comunităţii internaţionale şi ridică semne de întrebare pe marginea implementării reformelor în sistemului judiciar.

"Cred că Eduard Baghirov trebuie să fie eliberat şi să fie cercetat în stare de arest la domiciliu. Acest lucru nu va împiedica organele abilitate să efectueze toate investigaţiile necesare, în conformitate cu legea. Pentru că nu ar fi bine dacă după doi ani de la evenimentele din aprilie 2009, un scriitor rus să devină țap ispășitor”, susţine Formuzal.

Publicistul rus Eduard Baghirov a anunţat, pe blogul său, că de azi va intra în greva foamei.

Amintim că Eduard Baghirov a fost reţinut pe 16 iunie, şi este suspectat de organizarea violenţelor din 7 aprilie 2009. La sfârşitul lunii august, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, a spus că arestarea lui Baghirov este un factor iritant şi inutil în relaţiile bilaterale.

Ieri, jurnalistul rus a declarat că asupra lui se exercită presiuni, pentru a face declaraţii calomnioase despre deputatul PCRM Mark Tkaciuk.

Baghirov a mai menţionat că este ţinut în arest la indicaţiile preşedintelui interimar, Marian Lupu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu