Formuzal a întors înapoi scrisorile de la Ministerul Construcțiilor, fără a le citi VEZI MOTIVUL

Embed:

Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal se ține de cuvânt. Guvernatorul Autonomiei a întors înapoi scrisorile primite de la Ministerul Construcțiilor de la Chișinău, pentru că nu erau traduse și în limba rusă.

Ministerul Construcţiilor a trimis pentru examinare autorităţilor din Comrat proiectul modificărilor la legea privind privatizarea fondului locativ. Documentul a fost expediat într-un singur exemplar în limba română, dar a fost restituit fără a fi examinat.

Comitetul executiv al Gagauziei a făcut referinţă la legea privind statutul special al autonomiei şi legea privind funcţionarea limbilor, potrivit cărora corespondenţa oficială se face în doua limbi – cea de stat şi rusa.

Bașcanul a anunțat, anterior, că autorităţile din Găgăuzia vor citi corespondenţa doar dacă aceasta va fi tradusă în limba rusă.

Mihail Formuzal face trimitere la Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989. Potrivit acesteia, în localităţile cu populaţie de naţionalitate găgăuză, limba lucrărilor de secretariat în instituţiile de stat şi organizaţiile obşteşti este limba de stat, limba găgăuză sau cea rusă.

"Celui care a elaborat documentul îi este mai uşor să-l traducă, pentru că sunt foarte multe acte de la organele centrale pe care traducătorul nostru nu le poate traduce profesionist”, motivează autoritîțile din Găgăuzia.

Funcţionarii publici de la Comrat, care nu cunosc limba de stat, spun că se descurcă aşa cum pot. Ei susţin că răspund cum pot cetăţenilor care li se adresează în limba de stat, un cuvânt în "moldovenească", altul în rusă.

Menţionăm că pe teritoriul Găgăuziei funcţionează trei limbi: româna, găgăuza şi rusa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu