"Formatul 5+2 nu mai este viabil, iar Moldova trebuie să caute alte soluţii pentru rezolvarea conflictul transnistrean"

Embed:

Moldova ar trebui să-şi formeze o poziţie proprie faţă de situaţia din Ucraina şi din regiune. De asemenea, în eventualitatea escaladării conflictelor, Chişinăul va trebui să identifice o nouă formulă de soluţionare a problemei transnistrene, deoarece formatul 5+2 nu mai este valabil. Opiniile au fost exprimate la Fabrika

"Formatul 5+2, sau această formulă care a existat până acum nu mai este viabilă, pentru că dacă mâine vor spune că: votăm independenţa de stat a Transnistriei, ei vor provoca această stare de blocadă şi vor spune că 'iată e o criză umanitară în stânga Nistrului'", a declarat în cadrul dezbaterii jurnalistul Petru Bogatu. 

"Trebuie să fim lucizi şi să încercăm să ne identificăm poziţia noastră, care a fot din totdeauna una clară, neutră", a spus istoricul Ion Varta.  

"În condiţiile în care ai trupe străine pe propriul teritoriu nu mai poţi vorbi de neutralitate, suntem în situaţia de a nu putea alege. În ceea ce priveşte riscurile pentru Moldova, ele sigur că trebuie estimate şi de răspuns în mod adecvat", susţine comentatorul politic, Vitali Catană.

Unii invitaţi consideră că guvernarea ar trebui să fie atentă şi la ceea ce se întâmplă în interiorul ţării.

"Găgăuzia ar fi trebuit să fie un avertisment. Avem nevoie de un dialog, nu trebuie să fim atât de naivi să facem o miză exclusivă pe puterile occidentale, care ne vor rezolva în locul nostru problemele", a declarat politicianul Iurie Roşca.

Ministerul ucrainean de Externe susţine că, după anexarea Crimeei, Rusia nu mai are dreptul să fie stat garant în soluţionarea conflictului din regiunea transnistreană. Oficialii de la Kiev afirmă că Moscova ar putea anexa şi alte teritorii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu