Formaţiune de roci, asemănătoare monumentului Stonehenge, descoperite într-o zonă rurală din Scoţia

Arheologii au fost încântaţi anul trecut, când au descoperit o formaţiune de roci, asemănătoare monumentului Stonehenge, într-o zonă rurală din Scoţia.

Formaţiunile din pietre culcate au fost construite cu aproape 5000 de ani în urmă şi erau unice zonelor din nord estul Scoţiei, scria primăria oraşului Aberdeenshire pe siteul oficial, la momentul descoperirii formaţiunii.

"Această descoperire contribuie la informaţiile pe care le avem deja cu privire la arheologia preistorică a zonei. Este rar ca aceste formaţiuni să rămână nedescoperite pentru un timp atât de lung, mai ales în condiţii atât de bune”, a spus atunci Neil Ackerman, reprezentant al primăriei. 

Din păcate, sentimentele de bucurie s-au transformat în ruşine luna aceasta, când fostul propietar al fermei unde se află formaţiunea a luat legătura cu primărie şi a dezvăluit că el a fost cel care a construit-o, în anii 1990.

După aflarea veştii, investigaţiile de la faţa locului au fost oprite.

"Bineînţeles, suntem foarte dezamăgiţi, dar povestea a primit un element interesant”, spune Ackerman. „Sper ca pietrele să fie folosite şi să aducă bucurie celor cale le vizitează – chiar dacă nu este antică, formaţiunea se află într-un loc fantastic şi contribuie la priveliştea frumoasă a zonei", adaugă Ackerman.

Potrivit Comisiei de Silvicultură a Scoţiei, formaţiunile din pietre culcate sunt numite aşa datorită unei pietre amplasată în mijloc, pe o parte a sa. Aproape 99 de formaţiuni de acest tip au fost găsite în Scoţia.

„Credem că popoarele antice foloseau aceste cercuri pentru a ţine evidenţa anotimpurilor şi a călătoriei planetelor. Oricare ar fi fost scopul lor, aceste formaţiuni au fascinat generaţii întregi”, scrie Comisia de Silvicultură. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu