"Formarea unei coaliţii proeuropene va permite evitarea unor posibile acţiuni destabilizatoare"

Embed:

Formarea unei coaliţii proeuropene va permite evitarea unor posibile acţiuni destabilizatoare. Până atunci însă, forţele de ordine ar trebui să reacţioneze la fiecare gest care ar putea ameninţa securitatea ţării. Opiniile au fost exprimate la Fabrika.

"Acele acţiuni concertate vor fi până într-o perioadă, până se va stabiliza situaţia şi se va înţelege că Moldova este consecventă în promovarea cursului său proeuropean, că nu se mai conduce de proverbul 'capul plecat sabia nu-l taie', ci din contra", a spus expertul în relaţii internaţionale, Victor Juc.

Totodată, analiştii politici califică drept un atentat la securitatea statului declaraţiile socialistului Igor Dodon, potrivit căruia, integrarea în UE se va face fără Găgăuzia, regiunea transnistreană şi nordul republicii.

"Ceea ce întreprinde domnul Dodon nu este altceva decât o provocare, declaraţii care sunt sigur că sunt calificate ca imorale şi chiar cad sub incidenţa legii penale. Instituţiile statului trebuie să se autosesizeze, să analizeze şi dacă este motiv să-l tragă la răspundere", a menţionat decanul de la Facultatea de Istorie UPS "Ion Creangă", Sergiu Musteaţă.

De asemenea, invitaţii din platou au apreciat drept un act de curaj solicitarea ministrului de Externe, Natalia Gherman, privind necesitatea retragerii armatei ruse de pe teritoriul Moldovei, exprimată la Consiliul de Miniştri ai OSCE.

"Dacă vorbim de Federaţia Rusă, evident că nu se va lua în consideraţie, nu sunt nişte obligaţiuni politice. Este un mesaj foarte bun pentru că trebuie de amintit că într-adevăr pe teritoriul ţării se află forţe armate ale altui stat", a subliniat expertul în drept internaţional, Vitalie Gămurari.

Membrii Consiliului de Miniştri ai OSCE au adoptat o declaraţie prin care reafirmă necesitatea identificării unei soluții pașnice a conflictului transnistrean.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu