Forfotă pe dealurile din toată țara. Gospodarii au început maratonul de cules struguri

Embed:

Aroma tulburelului învăluie satele Moldovei în această perioadă. Gospodarii au început maratonul de cules struguri pe care îi transformă în licoarea lui Bachus.

Salvatorii avertizează oamenii să fie foarte atenţi, pentru că intoxicaţiile cu dioxid de carbon pot avea final tragic.

"Deci avem toate aerisirile destupate, toate uşile sunt deschise de la beci. Mai este o metodă de asta veche - cu o lumânare intri în beci şi dacă ea se stinge, atunci persistă gazul cela", a spus CONSTANTIN CHIRIANU/locuitor al satului Lozova, raionul Străşeni.

Constantin Chirianu din Lozova spune că prepararea vinului este o adevărată artă, de aceea, necesită multă atenție și grijă. Pentru ca procesul să fie mai eficient, bărbatul și-a reutilat zdrobitorul.

"El merge prin conectare directă, îl punem în priză şi vedeţi lucrează", a spus CONSTANTIN CHIRIANU/locuitor al satului Lozova, raionul Străşeni.

Până să ajungă să fie trași la teasc, strugurii sunt culeşi cu grijă. Constantin Chirianu şi-a chemat în ajutor rudele, vecinii şi prietenii.

"Să fie poama coaptă şi bobiţele să aibă dulceaţa cuvenită."

Cei mai în vârstă spun că tradiția vinului de casă dispare încet, odată cu trecerea anilor.

"Înainte veneau oamenii mai des, mai făceau petreceri, dar acum lucru deal şi acasă."

Cu toate acestea, salvatorii îndeamnă oamenii să fie extrem de prudenți, în perioada fermentării vinului. Anul trecut, patru persoane au murit, după ce s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

"Nici într-un caz oamenii nu trebuie să evacueze rudele, vecinii, prietenii din beci unde s-a intoxicat, ci trebuie cu ajutorul salvatorilor, fiindcă poate muri şi a doua persoană", a spus Liliana Puşcaş, Ofiţer de presă DSE.

Dioxidul de carbon emanat în procesul de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros. O persoană intoxicată poate fi salvată, dacă în primele minute este scoasă la aer curat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu