Forfotă mare pe dealurile din toată țară: Agricultorii au început curățarea pomilor de prin livezi

Forfotă mare pe dealurile din toată țară. Vremea frumoasă și temperaturile de primăvară i-a scos pe fermieri mai devreme în câmp. Agricultorii din satul Rădeni, raionul Strășeni, au început deja curățarea pomilor de prin livezi. Agronomii susțin că în acest an, luna februarie este favorabilă pentru demararea lucrărilor de primăvară, pe care speră că le vor termina în mai puțin de o lună.

Pentru a avea o roadă mai bogată și o livadă adaptată standartelor europene, agronomii au apelat și la un expert internațional.

Vasile Mamaliga îngrijește de această livadă de mai bine de 10 ani. Pe o suprafață de 110 de hectare, aici sunt plantați pomi de cireș, cais și măr. Tăierile în uscat trebuie să înceapă atunci când nu mai sunt aşteptate geruri, iar această perioadă este prielnică pentru aceste lucrări de primăvară.

"Este una dintre cele mai importante lucrări pe care noi le facem, pentru că de la calitatea tăierii, depinde roada la anul viitor, depinde calitatea merelor. Aceste lucrări le facem în termen anumit. Până în prezent, avem efectuată lucrarea în jur de vreo 60 de procente", a spus Vasile Mamaliga, agronom.

Lucrările de tăiere sunt efectuale atât manual, cât și semi-mecanizat.

"Pomii fiind înalți, avem platforme speciale pe care le folosesc muncitorii pentru a face tăierea mai sus de jumătate de pom, unde nu se ajunge", a spus Vasile Mamaliga, agronom.

Oamenii spun că procedurile de tăiere diferă de la un an la altul, însă se conformează tuturor cerințelor.

"Tăiem tot ce credem că e de prisos. Încărcătură nu trebuie să fie, pentru că tăind, reglăm o parte din roadă pe perioada anului care vine."

Pentru ca roada să fie mai bogată, agronomii acestei livezi au apelat la serviciile unui expert din Italia. Caroli Samueli a divulgat câteva dintre regulile principale în tăierea pomilor de cais.

"Suntem într-o livadă unde pomii au fost plantați anul trecut. Deci, avem puieți de un an, care au crescut și sunt destul de viguroși. Trebuie să le facem forma de coroană vast, de asta și trebuie să curățim, pentru a nu crește prea mult în înălțime", a spus Caroli Samueli, expert internațional.

După curățirea copacilor, urmează ca ramurile tăiate să fie fermițate cu ajutorul unui tractor.

loading...

Lasă un comentariu