Forfotă mare în livezi! Fermierii au început recoltarea prunelor

Embed:

Forfotă mare în livezile de pruni, unde a început recoltarea fructelor. Producția de anul acesta este la nivelul celei de anul trecut, chiar dacă fermierii se aşteptau la o recoltă mai mare. Speranţele lor au fost compromise, însă, de îngheţurile din primăvară, care au afectat pomii din nordul ţării.

Totuşi, fermierii sunt mulţumiţi de roadă:

"Le culegem, le aşezăm în ladă. Suntem mulţumiţi că avem roadă".

"Avem grijă să nu fie duble. Să fie cu codiţă, aranjate frumos. Şi noi să putem primi o capeică mai bună. Ani la rând suntem angajaţi aici".

"Prune Cabardinca. Anul acesta mulţumim, roada e bună, bogată. Avem unde lucra şi vara, şi iarna, şi toamnă, mulţumim Domnului".

Leon Anghel este un pomicultor din satul Cuizăuca, din raionul Rezina. Are 25 de hectare de livadă de pruni și zilnic angajează peste 50 de muncitori, care îl ajută să culeagă fructele.

"Anul acesta ne-a bucurat cu roadă foarte frumoasă, după cum vedeți și calitativă. Sperăm să o vindem pe toată. Asta e o roadă bună pentru vârsta livezii. Oleacă e mai bine față de anul trecut", a spus bărbatul.

Fermierul se așteaptă să recolteze în jur de 300 de tone de prune. Cea mai mare parte din producție, aproape 90 la sută va fi exportată:

"Sperăm să o vindem la export în Federația Rusă, avem propuneri și în România, poate și în Belarusia, dar și piața internă. Ar fi bine un preț mai bunișor să-l avem, așa la 3,50 – 4 lei cred că ar fi un preț destul de bun".

Autoritățile susțin că fermierii vor putea exporta și în continuare pe piața din Federația Rusă și Uniunea Europeană. Doar că agricultorii ar trebui să-și vândă prunele nu doar în stare proaspătă.

"Cel mai mult noi exportăm în Federaţia Rusă, Belarusia şi deja ţările europene şi consumul intern. Trebuie să căutăm posibilitatea de a produce produse cu valoare adăugată, ca să putem să le vindem nu numai în stare proaspătă, dar să putem să le vindem și cu termen de garanție mai lung ca să le putem vinde și pe alte tipuri de pieți", a precizat ministrul Agriculturii, Eduard Grama.

Potrivit specialiștilor, în acest an este prognozată o recoltă de patru tone de prune la hectar. În 2015, productivitatea a fost de cinci tone la hectar, fiind recoltate aproape 100 de mii de tone de prune de pe 19 mi de hectare de livezi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu