FORFOTĂ mare în ajun de Crăciun pe stil nou: Gospodinele împletesc colaci pentru colindători

Embed:

Sărbătoarea Naşterii Domnului pe stil nou este tot mai aproape, iar brutarii lucrează de zor pentru a face faţă cererii mari de colaci şi crăciunei. Forfotă mare este şi în multe sate din ţară. Gospodinele împletesc tradiționalii colaci pentru colindători, iar primul este pus la icoană, ca să aducă noroc.  

Pregătirile sunt în toi în satul Tabani din raionul Briceni. Elena Poberejnic s-a trezit dis-de-dimineaţă şi s-a apucat de copt colaci şi crăciunei:

"M-am străduit să fie în casă cald ca să poată dospi pâinea frumos, să crească, să fie rumenă, gustoasă pentru toţi oaspeţii ce o să-i avem de Crăciun".

Colacii sunt ţinuţi la cuptor jumătate de oră, timp în care mirosul se răspândește în toată casa:

"Vom scoate colăcelul care s-a copt, s-a ruminit şi să-l mâncăm cu plăcere, acest colac de Crăciun."

Cei care nu au timp să coacă produsele acasă le pot cumpăra din magazine.

Brutarii din satul Corjeuţi, raionul Briceni, spun că în perioada sărbătorilor lucrează cu un program prelungit pentru a face faţă solicitărilor:

"De Crăciun se preferă mai mult împletitura, colacii, crăciunei, hulubaşi, pâinea tradiţională care este la noi".

"În preajma sărbătorilor de iarnă avem mai multe comenzi şi facem hulubaşi, crăciunei şi colaci. –Cu cât s-au mărit comenzile? –Cu 20 de procente".

Oamenii pot cumpăra produsele din magazinele din zona brutăriei. Un crăciunel este vândut la un preţ de patru lei, iar colacii costă între opt şi zece lei. Potrivit tradiţiei, colacul care se taie şi se coace din primul aluat se va ţine la icoană până primăvara, când încep lucrările în câmpuri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu