Forfotă mare în ajun de Crăciun. Cete de colindători vor vesti naşterea lui Iisus

Embed:

Cete de colindători vor vesti, astăzi, pe la ferestre naşterea lui Iisus. Este Ajunul Crăciunului pe stil nou, iar mii de credincioşi din Moldova se pregătesc de sărbătoarea Naşterii Domnului. În biserici sunt oficiate servicii divine, iar pe la casele gospodarilor este forfotă mare.

În această zi, în multe localităţi, copiii merg cu "Moş Ajunul". Se spune că, noaptea târziu, Moş Crăciun vine la copii şi le pune cadouri sub brad. În unele localităţi, oamenii îşi strâng din sat tot ce au dat cu împrumut, ca să-i găsească sărbătorile cu toate cele necesare în gospodărie.

Femeile pun în apa în care se spală o nucă, pentru a avea sănătate, şi un ban, ca să fie bogate. Potrivit tradiţiei, focul din sobe nu trebuie să se stingă până de Crăciun, iar cenuşa este pusă în grădină. În popor se spune că aceasta va aduce belşug în rodul fructelor.

Ajunul Crăciunului este marcat şi de obiceiul "mersului cu icoana". Preotul din localitate umblă din casă în casă, pentru a binecuvânta gospodăriile şi a anunţa Naşterea Domnului.

Se mai zice că, în noaptea de Crăciun, se deschid cerurile, oamenii sunt binecuvântaţi, aşa cum Duhul Sfânt a coborât asupra lui Isus, în Noaptea Naşterii Lui.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu