Forfotă la Bruxelles. Liderii blocului comunitar încep negocierile pentru posturile cheie în UE

Embed:

Este forfotă mare la Bruxelles. La trei săptămâni de la încheierea alegerilor europarlamentare, liderii blocului comunitar încep negocierile pentru posturile - cheie în Uniunea Europeană.

În discuţii vor fi puse funcţiile de preşedinte al Comisiei Europene, al Consiliului European, al Băncii Centrale Europene, al Parlamentului European, precum şi cel de şef al diplomaţiei UE.

Negocierile nu vor fi deloc uşoare, având în vedere că nu a fost formată o majoritate clară în actualul Parlament. La începutul acestei săptămâni, patru partide proeuropene s-au reunit pentru a discuta viitorul program de guvernare.

Popular-europenii, liberalii, verzii şi socialiştii nu au reuşit însă să ajungă la un acord. Atunci când vor face propuneri pentru funcţiile - cheie din UE, deputaţii aleşi trebuie să ţină cont de mai mulţi factori şi anume de forța diverselor grupurilor politice în Parlament, de preferințele guvernelor europene, dar şi de egalitatea de gen.

Se vehiculează că popular-europeanul Manfred Weber ar fi favorit pentru funcţia de şef al Comisiei Europene.

Presa română scrie că în locul lui Donald Tusk, care deţine funcţia de preşedinte al Consiliului European ar putea veni liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, iar ecologista germană Ska Keller este susţinută pentru preluarea postului de preşedinte al Parlamentului. Dacă săptămâna aceasta nu vor reuşi să ajungă la un numitor comun privind împărţirea fotoliilor, un alt summit ar putea avea loc în 30 iunie, în iulie sau la sfârşitul lunii august.

Prima reuniune oficială a Parlamentului European va avea loc în 2 iulie. Atunci vi fi ales noul preşedinte al Legislativului UE.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu