FORFOTĂ ÎN SERELE DIN ŢARĂ. Agricultorii au început deja plantarea legumelor

Embed:
De Paşte moldovenii ar putea avea pe masa de sărbătoare roşii şi castraveţi autohtoni. Agricultorii au început sădirea legumelor în sere şi speră că la începutul lui aprilie vor culege prima roadă. Într-o seră din satul Olițcani, raionul Criuleni, răsadul de roșii a fost pus deja în pământ, iar muncitorii lucrează de cu zor să reuşească şi cu cel de castraveți.

"Le scoatem din vazon. Apăsăm binișor, ca să nu iasă cu tot cu rădăcină și le punem jos. Pe urmă merge iaca dumneaei și le pune în pământ".

"Undeva până marți, trebuie de răsădit tot, și partea cealaltă de seră și asta tot. Roșii sunt deja răsădite și a mai rămas doar aici. "

"Iaca acum cu plantatul e un pic mai obositor, dar pe urmă, când s-a începe toată procedura, e mai ușor. Pe urmă se începe legatul, până ajungem la cules și la cules e cel mai bine. "

Înainte de a fi pus în pământ, răsadul a fost crescut în condiţii speciale. Acum, plantele sunt irigate intens.

"Pentru a planta răsadul, trebuie să facem o irigare abundentă, adică să udăm cu o cantitate mai mare de apă, ca să udăm solul bine, să pornească rădăcina a lucra. După ce rădăcina începe a lucra, se udă în dependență de lumina zilei", a scris Vladimir Crucean, agronom.

Agronomii spun că în acest an au plătit mai mult pentru materialul săditor, de aceea, legumele ar putea fi mai scumpe decât anul trecut.

"Oscilează, de la cinci la zece, sunt chiar și la 15 procente imputurile cu o valoare tehnologică înaltă au crescut chiar și cu 15 la sută", a declarat Ion Hadjiu, director tehnic, asociație producătoare de legume.

70 la sută din semințele pe care le găsim pe piață au fost deja verificate de către specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Dacă în ceilalţi ani erau găsite loturi de semințe contrafăcute, în acest an nu au fost înregistrate astfel de cazuri. Totuşi, ANSA le sugerează fermierilor să fie atenţi la alegerea materialului săditor.

"Beneficiarii agricoli, persoane fizice, persoane juridice, trebuie neapărat să ceară certificatul care adeverește calitățile de semănat. Totodată, trebuie să ceară un bon de casă", a zis Dumitru Rusu, șeful Direcției control semincer, ANSA.

În țară avem 115 magazine care comercializează semințe și material săditor, dar acestea se vând și în piețele specializate.

Lasă un comentariu