FORFOTĂ în pieţele din Capitală. De sărbători, moldovenii preferă să-şi cumpere haine noi

Embed:

Primăvara oamenii obişnuiesc să îşi schimbe garderoba. Un motiv în plus este apropierea sărbătorilor pascale. Astfel, mai mulţi moldoveni merg în pieţele din Capitală pentru a-şi cumpăra îmbrăcăminte şi încălţăminte. Ţinutele noi vor fi îmbrăcate în ziua de Paşti.

Vasilisa Găina are 65 de ani şi este din satul Cărpineni, raionul Hânceşti. Femeia a venit în Chişinău pentru a-şi găsi haine potrivite pentru sărbătorile pascale:

"Ne pregătim pentru Blajini, pentru Paşte. O rochiţă caut până când. Costum am. Înainte dacă cumpăra-i o hăinuţă de Paşti, era bucurie mare".

Tarabele cu haine din pieţele din Capitală au fost luate cu asalt de cumpărători. Moldovenii au venit să se înnoiască. Dacă unii şi-au cumpărat doar câte o bluză sau o pereche de pantaloni, alţii s-au îmbrăcat din cap până în picioare:

"O scurtă de primăvară, să o putem îmbrăca de sărbători, la ieşiri în oraş. O să facem cumpărături la piaţă, ne pregătim de Blajini".

"Ne apropiem de Paşti şi ne mai înnoim şi noi măcar odată în an".

"De Paşti ne pregătim. Adidaşi, costum sportiv, pantofi, costume diferite. Şi copii, toţi împreună".

"Ei pentru noi ca pentru noi. Pentru aceşti răposaţi mai tare. Ne doare inima şi sufletul pentru cei care sunt raposaţi".

Comercianţii spun că nu duc lipsă de cumpărători, iar majoritatea caută lucruri ieftine:

"Acuma în perioada sărbătorilor vin mai des, aşa mai mult la Piaţa Centrală, cumpără produse alimentare. Şi haine, vor să îmbrace un pulover, o cămaşă mai subţire".

"Lumea nu prea are bani. Propunem şi noi bluziţe de primăvară, aducem ce e mai ieftin".

Potrivit tradiţiei creştine, aşa cum primăvara natura îmbracă haină nouă, așa și oamenii își înnoiesc garderoba pentru Sărbătoarea Învierii Domnului: îşi confecţionează haine sau îşi procură ținute noi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu