FORFOTĂ ÎN BUCĂTĂRII. Gospodinele pregătesc bucatele pentru masa de sărbătoare

Embed:

Forfotă mare în bucătăriile din ţară. Gospodinele fac ultimele pregătiri pentru ca masa de sărbătoare să fie plină cu bucate alese.

De pe acestea nu va lipsi pasca, cozonacul, dar şi ouăle roşii. Pentru ca totul să iasă ca ca la carte, unele s-au trezit odată cu răsăritul soarelui.

Ca să le reuşească pe toate,Svetlana Iscra din satul Ţînţăreni, raionul Teleneşti, trebăluieşte în bucătărie
de la ora 5 dimineaţă. Primele care merg la cuptor sunt bucatele din carne şi mielul.

"De ieri le-am pipărat, le-am pus sare şi puţină ceapă. Acum le ungem cu ardei şi maioneză ca să aibă puţină culoare şi să fie mai gustoasă şi apoi la cuptor", a spus SVETLANA ISCRA, gospodină.

De pe masa nu vor lipsi nici răciturile.

"Carne de cucoş. O punem la fiert undeva patru ore, cinci ore poate să coacă încetișor. Mai întâi punem să fiarbă la foc mare, pe urmă dăm focul mai încet", a spus SVETLANA ISCRA, gospodină.

Ulterior, gospodina s-a apucat şi de alte bunătăţi din meniu.

La vopsirea ouălor ajută şi alţi membri ai familiei.

"Mai întâi punem ouăle la fiert. Cred că vreo 20. De regulă vopsim ouăle tari. După cum spune tradiţia că ouăle trebuie să fie roşii, de aceea noi păstrăm tradiţia şi le vopsim doar roşii", a spus NICOLETA VLAS, gospodină.

Cât se pregătesc bucatele, gospodinele mai deapănă amintiri.

"Ne duceam într-un sat vecin. Ne duceam de cu seară, la şase seara plecam la Brînzeni sau mai încoace pleca tata şi cu mama la Orhei, dar noi rămâneam acasă. Ne sculam şi îi aşteptam cu sfinţit", a spus SVETLANA ISCRA, gospodină.

"Mama ne-a trimis cu fratele, biserica era deja închisă şi am fost nevoiţi să trecem la o fântână şi să sfinţim noi toate bucatele"

Cel mai important proces este pregătirea coşului pentru sfinţire.

"O să luăm o pască, un cozonac, ouă, câteva pârjoale şi cred că o bucăţică de carne. Nu uităm să luăm şi câteva dulciuri. Tradiţia spune ca să le dăm de pomană. Voi merge la biserică de la 10, pentru că am ţinut tot postul şi aş vrea să stau la slujbă", a spus SVETLANA ISCRA, gospodină.

La masa de sărbătoare se vor aduna cele mai apropiate rude ale familiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu