Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, cere azil politic într-o ţară exotică

Embed:

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului de la Londra unde a cerut azil politic, informează Daily Mail. Assange va rămâne acolo până când cererea sa va fi examinată, au anunţat oficialii ecuadorieni.

Acţiunea australianului vine după ce, la sfârşitul lunii trecute, Curtea Supremă a Marii Britanii a decis extrădarea lui în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală. 

În faţa jurnaliştilor, ministrul de Externe al Ecuadorului a dat citire comunicatului trimis de fondatorul WikiLeaks prin care şi-a motivat decizia. Assange susţine că Australia, ţara sa natală, nu s-a oferit să îl protejeze şi a lăsat să fie extrădat în Suedia, unde legislaţia permite pedepasa cu moartea pentru spionaj şi trădare.

"Guvernul ecuadorian vă informează că Julian Assange, de naţionalitate australian şi rezident al Marii Britanii, s-a prezentat la Ambasada Ecuadorului din Londra şi a cerut protecţie", a declarat ministrul de Externe ecuadorian Ricardo Patino. 

Cererea de azil vine după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a respins pe 14 iunie apelul depus de Julian Assange prin care cerea ca decizia de extrădare în Suedia să fie reexaminată.

Fondatorul WikiLeaks, susţine în continuare că relaţiile sexuale pe care le-a avut cu cele două femei care îl acuză de viol în Suedia, au fost liber consimţite.

Susţinătorii lui Assange spun că acesta este victima unui complot, după ce WikiLeaks a publicat, în 2010, mii de documente confidenţiale ale diplomaţilor americani şi nu numai. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu