Folosirea tizicului poate să pară demodată, dar locuitorii din Moara de Piatră o consideră profitabilă

Embed:

Scumpirea lemnului şi a cărbunelui îi obligă pe unii oameni de la sate să-şi încălzească locuinţele ca în secolul trecut. Se întâmplă și în satul Moara de Piatră, din raionul Drochia, unde cei mai mulţi locuitori se încălzesc cu tizic pe timp de iarnă.

De când a ieșit la pensie, Ion Lucic din satul Moara de Piatră nu-şi mai permite să cumpere cărbuni. În aceste condiţii, el a hotărât să-şi încălzească locuinţa aşa cum o făceau bunicii lui pe vremuri: "După ce am pus balega iau şi o calc. Aşa câte 1 500 de lei eu fac economie, cât ai zice peşte".

Aşa cum pe timpuri gospodarii din satul Moara de Piată erau recunoscuţi după muntele de tizic din curte şi în acest an sătenii au avut grija să se asigure cu acest combustibil din vară:

"Eu am aici 1 000 de bucăţi de tizic, ajunge pentru toată iarna. Pun câte şapte bucăţi pe zi şi îmi ajunge ca să fac un borş cu carne."

"Pun câteva beţe de răsărită şi câţiva tizici şi ce arde de bine! Câţiva ani nu am cumpărat cărbune de fel."

"Se descurcă lumea cum poate. Pământ ne avem mult, cât bălegar o să ducem în camp, aşa că facem tizic şi cenuşa merge la îngrăşăminte de primăvară."

Ecologiştii atenţionează că la arderea tizicului trebuie respectate anumite reguli. "Pericolul poate să vină din caza nearderii complete în sobă. Se elimină mai multe gaze, începând de la bioxid de carbon care nu se duce prin sistema de sobă şi posibil monoxid de carbon care e foarte periculos pentru că nu se simte", spune Dumitru Bărbuţă, reprezentant al Agenției Ecologice din Bălți.

O tonă de cărbune poate fi cumpărată, în medie, cu 3 000 de lei, iar pentru un metru cub de lemn oamenii trebuie să scoată din buzunare peste 600 de lei.

Pe aceeaşi temă