Focare de tuberculoză, semnalate şi în comuna Budeşti

Embed:

Cazuri de tuberculoză au fost semnalate şi la Budeşti. Autorităţile locale spun că bolnavii sunt monitorizaţi în permanenţă, pentru că suferă de o formă deschisă a maladiei şi i-ar putea infecta uşor pe cei din jur. Deşi în localitate există un Centru de Sănătate, unii bolnavi refuză să se trateze.

Focarele de tuberculoză au fost semnalate de primarul localităţii, Nina Costiuc. Ea a solicitat autorităţilor modificarea legislaţiei, încât persoanele infectate cu TBC, să fie obligaţi să se trateze.

"Avem vreo şase focare de tuberculoză, sunt luate la control. Asistentele medicale sunt aproape în toate zilele la porţile celor care trebuie să fie mişcaţi din loc. Îi mişcăm, implicăm şi poliţia. Îi ducem până la spital, acolo stau vreo câteva zile şi fug. Apoi, iarăşi de la început. Cercul este vicios", a spus primarul satului Budeşti, Nina Costiuc.

Directorul Centrului de Sănătate din Budeşti spune că unii bolnavi de tuberculoză abandonează tratamentul şi încep să consume alcool.

"Sunt trei bolnavi care au abandonat şi, desigur, aceştia locuiesc cu alte persoane, cu familia lor, care se molipsesc de la ei", a spus directorul Centrului de Sănătate din satul Budeşti, Viorica Ipatii.

Oamenii din sat spun că urmează toate sfaturile medicului pentru a nu contacta boala.

"În primul rând igiena personală, corporală. Trebuie să fim mai atenţi la ce mâncăm, să ne apărăm de frig şi ascultăm doctorul", a spus un bărbat.

Un focar de tuberculoză ar fi fost înregistrat anul trecut într-un gimnaziu din raionul Donduşeni. Avocatul parlamentar, Tamara Plămădeală, a declarat la Publika TV, că 15 copii s-ar fi infectat cu TBC de la paznicul instituţiei. Aceasta mai spune că a fost intentat un dosar penal pentru răspândirea bolilor epidemice, până în prezent, însă, nu a fost luată încă nicio decizie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu