Focare de pestă porcină în nordul ţării. Măsurile întreprinse de autorităţi

Embed:

Noi focare de pestă porcină în nordul ţării. Două cazuri au fost depistate în satele Cuconeştii Noi şi Grimeşti din raioanele Edineţ şi Briceni. Alte două localităţi, Rubleniţa din raionul Soroca şi Brătuşeni din Edineţ, au fost declarate oficial zone de contaminare.

La începutul lunii aprilie, poliţia a găsit în Prut, în raionul Edineţ, cadavrul unui porc. Iar în satul Grimeşti, din Briceni, tot pe Prut plutea mistreţ mort.

Cadavrul animalului a fost depistat acum două săptămâni de poliţiştii de frontieră chiar aici pe malul râului Prut, în preajma satului Cuconeştii Noi. Specialiştii spun că acesta ar fi fost adus de apă. Poliţia urmează să stabilească provenienţa porcului.

"Locul unde a fost găsit cadavrul a fost dezinfectat. Porcul a fost ars şi îngropat", a spus medicul veterinar din satul Cuconeştii Noi, Dmitrii Sadovoi. 

Autorităţile locale spun că au fost verificate mai multe gospodării.

"Au fost întrebaţi oamenii, ştim precis că asta nu este al nostru cadavru, nu", a spus primarul satului Cuconeştii Noi, Irina Chimacovscaia.

Specialiştii îndeamnă oamenii să nu cumpere carne din locuri neautorizate, deoarece există riscul să fie infectată.

"Nu are nici o formă de comerţ, aşa cum o vrem noi, o structură normală a ţesuturilor, că atunci când mergi cu cuţitul prin ea, faci primele trei tăieturi, este clar că acolo este numai plasturi de sânge închegat", a spus şeful Direcţiei raionale pentru Siguranţa Alimentelor, Vsevolod Stamati.

Cumpărătorii spun că aleg carnea în funcţie de aspectul exterior.

De la apariţia primelor focare de pestă porcină, vameşii moldoveni au confiscat peste 2,5 tone de carne aduse din Ucraina.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu