FOCAR DE INFECȚII ÎN ICHEL. Râul s-a transformat într-un canal de apă menajeră, care ajunge în robinetele din Capitală

Embed:

Focar de infecții în râul Ichel. Apele reziduale din localitatea Ciorescu și Cricova se varsă direct în râu, fără să fie filtrate în vreun fel. Stațiile de epurare din aceste localități nu funcționează și nici administrațiile publice locale nu se grăbesc să găsească o soluție. Oamenii din satele vecine sunt indignați pentru că nu-și pot lăsa păsările și animalele să bea apă din râu, iar mirosul este insuportabil.

Cel mai mult au de suferit oamenii din satele prin care trece râul.

”Păsările vara se duc se scaldă în apa asta poluată și clar că este o problemă, pe urmă carnea ceea o mănâncă. ”

”Copii nu-i lăsăm să meargă, să se plimbe, să se joace pe malul râului Ichel. Acolo nu sunt doar deșeuri care se descompun, dar și deșeuri care nu se descompun.”

Oamenii spun că și antreprenorii din zonă varsă deșeurile în pârău.

” De când mă țin minte, când eram mititel. Se duceau și porci la vale, înnecați. Apa e nămoloasă așa, e albăstrie închis, e murdarăd e tot, cu sodă cum ar fi.”

”Vine apă tocmai roșie. Acolo au mulți firme de acestea și vine apă murdară de la dânșii. Dau drumu de acolo în râu. ”

"Ichelul s-a transformat într-un canal de apă menajeră. Ultima data când au fost prelevate probe s-a constatat că poluanții depășesc norma admisibilă de zeci de ori"

Reprezentanții Inspectoratului Ecologic de Stat spun că problema persistă de ani buni, iar calitatea apei scade în fiecare an. Aceștia au calculat și
prejudiciul adus mediului în toți aceștia ani. Suma se ridică la 144 de mii de lei.

”Putem spune că această probă vizual are un miros neplăcut, adică special apei uzate. Vizual putem spune că în apa dată concentrația substanței organice este foarte ridicată ceea ce se datorează apelor uzate”, a spus inspectoratul ecologic de stat șef serviciul analiza apei, Petru Prodan.

Stația de epurare din Ciorescu urma să fie renovată în 2015. Însă contractul a fost reziliat din cauza unor neînțelegeri dintre antreprenor și proiectant. Acum administrația locală a solicitat bani din fondul ecologic.

”Chestia e că fondul ecologic, în doi ani de zile două milioane nu ne-a dat de lei. Dar este necesar vreo patru milioane pentru a o recontrui. Acesta e ambuteiajul, e problema în bani”, a spus Ivan Scripnic.

Râul Ichel se vărsa în Nistru, iar apa care ajunge acolo este livrată oamenilor din Capitala la robinet.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu