Foametea din 1946 - 1947 a făcut peste 300 de mii de victime VIDEO

Embed:

Peste 300 de mii de victime. Acesta este bilanţul aproximativ al foametei din 1946 - 1947, potrivit datelor unui document descoperit recent în arhive. Vremurile de atunci au fost atât de groaznice, încât oamenii au ajuns să se mănânce unul pe altul.

De cinci ani, Vera Stratulat este singura care mai vine să-i vadă pe Gheorghiţă, Vera şi Zinaida. Trei copii pe care-i ţine minte încă din 1946, primul an când le-a fost învăţătoare. Doar că Gheorghiţă, Vera şi Zina, nu mai sunt. Au dispărut în timpul foametei din 1946 - 1947. Mai exact au ajuns victime ale canibalismului. Un fenomen răspândit pe atunci, dar care era ţinut în mare secret.

Unul dintre cei trei copii, Zina, era elevă în clasa Verei Stratulat. Într-o zi a anului 1946, aceasta a dispărut. Mama a căutat-o disperată, până când cineva i-a spus în curtea cui a intrat.

"Când a intrat în casă, hainele fetiţei erau puse în sobă şi para ieşea de la ceaunul care l-a aruncat pe fereastră. S-a dus afară şi a luat ceaunul acela cu apă şi a pus carnea pe un covoraş şi a fost arestată, apoi au dus-o la sovietul sătesc, pentru că tăiat copilul", şi-a adus aminte Vera Stratulat

"Fenomenul foametei este ceva sinistru, greu de imaginat. Omul devine incontrolabil, nu mai acţionează în baza raţiunii umane, dar al instinctului, al instinctului de fiară. Este vorba de manifestări de canibalism. Un caz de canibalism şi deja este foarte grav", a declarat directorul Arhivei Naţionale, Ion Varta.

Oficial, potrivit actelor din Arhiva Naţională, în timpul foametei din 1946 - 1947 au fost înregistrate 39 de cazuri de canibalism.

Alexandru Moraru este istoric. A lucrat mulţi ani la Arhiva Naţională. Acum mai bine de zece ani, absolut întâmplător, a dat peste un dosar - 009, un dosar cu menţiunea "strict secret". Aparent, un dosar obişnuit pe care scria: cazuri de distrofie. Dar când l-a deschis:

"Este un dosar cutremurător. Este scris că mama a omorât copilul şi l-a fiert şi i-a hrănit pe ceilalţi copii pentru a supravieţui", a povestit istoricul.

Până nu demult, nu se ştia numărul exact al victimelor foametei. Directorul Arhivei Naţionale spune că, recent, a găsit în arhiva Ministerului de Interne un document, pe care încă nu l-a făcut public. Potrivit actului, numărul victimelor a fost de 300 de mii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu