FMI transmite un mesaj puternic: NU atentați la independența Băncii Naționale a Moldovei

Embed:

Fondul Monetar Internațional vine cu un mesaj adresat partidelor politice de la Chişinău. Experţii FMI sugerează că Banca Naţională din Moldova trebuie să-şi păstreze autonomia şi să nu fie implicată în jocuri politice. Totodată, reprezentanţii FMI sunt de părerea că reformele, care au fost făcute în ultimii ani în sistemul bancar, au adus rezultate pozitive. În continuare, autorităţile de la Chişinău trebuie să le menţină cu orice preţ. 

"Fondul Monetar Internațional a acordat întotdeauna o importanță deosebită aspectului ce ține de independența instituțională a băncilor centrale și independența lor în promovarea politicilor. Un cadru robust și competent de guvernanță a băncii centrale și o poziție financiară puternică în bilanțul contabil constituie o garanție a stabilității prețurilor și stabilității sectorului financiar-bancar, factori fundamentali pentru o dezvoltare economică durabilă. Reforma cadrului legislativ realizată după criza bancară din anul 2014 a fost susținută de FMI și a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și la fortificarea autonomiei sale. Actualmente, cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate, dacă ne referim la procedurile de revocare a conducerii BNM. Ce ține de convertirea creditelor de urgență, acordate băncilor cu probleme în anii 2014-2015, în hârtii de valoare de stat, aceasta este absolut necesară în vederea asigurării viabilității bilanțului contabil al BNM și, prin urmare, a capacității Băncii Naționale de a realiza mandatul de menținere a stabilității prețurilor și a stabilității financiare. În continuare, este esențial de protejat rezultatele obținute cu mult efort și de evitat orice inițiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranță existente, care asigură funcționalitatea băncii centrale. FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu", se menţionează în mesajul instituţiei. 

Anterior, membrii PAS şi PPDA au protestat de mai multe ori la sediul BNM, cerând demisia guvernatorului Băncii Centrale. 

Lasă un comentariu