FMI cere Republicii Moldova să anuleze embargoul la grâu

Fondul Monetar Internaţional optează pentru anularea embargoului la exporturile de cereale, impuse anterior de guvernul din Moldova, scrie timpul.md, care citează agrimarket.info.

Potrivit lui Nicolai Georgiev, şeful misiunii de estimare a FMI, experţii Fondului îşi exprimă regretul privitor la decizia autorităţilor moldoveneşti şi le recomandă revizuirea deciziei, în vederea anulării tuturor interdicţiilor pentru exportul cerealelor în ţările străine. De asemenea, FMI solicită Moldovei să „înceteze să mai creeze dificultăţi în dezvoltarea comerţului internaţional”.

Aceeaşi sursă mai scrie că premierul Vlad Filat a declarat că embargoul temporar la exportul de grâne era necesar pentru sprijinirea securităţii alimentare a ţării şi evitarea scumpirilor la produsele de panificaţie. La finele lunii aprilie 2011, autorităţile moldoveneşti planifică să ofere o analiză suplimentară a situaţiei actuale de pe piaţa de cereale şi să discute cu următoarea misiune a FMI.

La 2 februarie 2011, Guvernul Republicii Moldova a decis impunerea embargoului la exportul de grâne. Piaţa internă a ţării are nevoie de 145 de mii de tone de cereale, până la noua recoltă. În 2010, producţia de cereale din R. Modova a crescut cu 1,5% până la 748 mii de tone, care au inclus 240 de mii de tone de grâu. R. Moldova, are nevoie anual de 340 de mii de tone de grâu, folosite în producerea de făină, precizează sursa.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu