FMI a aprobat un credit de 3,9 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul Directorilor Executivi ai Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat acordul privind mecanismul de creditare în sprijinul programului economic cuprinzător al Ucrainei, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, pentru o perioadă de 14 luni, se arată într-o declarație emisă de FMI, în urma unei reuniuni a organului de conducere, scrie paginaderusia.ro.

Prima tranșă de 1,4 miliarde de dolari va fi acordată în scurt timp. Diferența pana la 3,9 miliarde dolari – în baza anchetelor economice semestriale.

În cadrul ședinței sale, Consiliul Directorilor a luat act de decizia Ucrainei de a anula acordul privind programul extins de finanțare pe patru ani (Extended Fund Facility – EFF), în valoare de 17,5 miliarde dolari. Programul a fost aprobat în martie 2015 și ar fi trebuit încheiat în martie 2019. În cadrul acestui program, guvernul ucrainean a primit patru tranșe în sumă totală de 8,7 miliarde de dolari, ultima fiind transferată la 5 aprilie 2017 (un miliard de dolari).

FMI a subliniat că programul economic "se va baza pe progresele înregistrate în cadrul acordului EFF". Noul mecanism va fi un "element cheie" pentru politica economică a autorităților ucrainene în 2019, de stabilitate macroeconomică și financiară a țării.

După cum se indică în cadrul FMI, programul își va concentra eforturile pe "patru priorități": înăsprirea politicii fiscale; reducerea inflației, menținând în același timp un curs de schimb flexibil; consolidarea sectorului financiar; reforme structurale menite să îmbunătățească administrarea fiscală și privatizarea.

"Autoritățile ucrainene au reușit să refacă cu succes stabilitatea și creșterea macroeconomică cu sprijinul comunității internaționale", a declarat David Lipton, numarul doi in ierarhia FMI.

"Politicile fiscale și monetare ponderate și un curs de schimb flexibil au ajutat la reducerea deficitului bugetar și a contului curent extern". Progresele suplimentare în procesul de privatizare și reformă anticorupție vor contribui la atragerea investițiilor și la îmbunătățirea climatului de afaceri general.

El a subliniat necesitatea punerii în aplicare a legii privind instanța anticorupție, privatizarea întreprinderilor mari de stat, optimizarea cadrului de reglementare și a reformei agrare, precum și posibilele "riscuri semnificative" pentru punerea în aplicare a programului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu