Flota Ucrainei este umilită de forţele ruseşti care nu-i permit să iasă din porturi

Embed:

Militarii ruşi au blocat în această noapte accesul forţelor navale ucrainene la Marea Neagră, în timp ce crucişătorul lansator de rachete "Moskva" pluteşte ameninţător în largul coastelor Crimeei, transmite Reuters. 

O treime din navele de război ale Ucrainei nu au unde să meargă şi nici ce să facă, decât să se legene pe valuri. Asta pentru că forţele ruse au blocat, prin scufundarea a două vasuri scoase din uz, ieşirea din lacul Donuzlav spre Marea Neagră, acolo unde îşi are baza flota militară ucraineană. Ostilitatea flotei ruse, cu care cândva marina ucraineană defăşura regulat exerciţii militare comune, i-a luat prin surprindere pe comandanţii ucraineni.

Forţele navale ucrainene spun că nu au echipamentul tehnic necesar pentru a tracta ambarcaţiunile scufundate şi a elibera accesul spre Marea Neagră. Potrivit lor, în portul Novoozernoe sunt aproximativ 100 de soldaţi ruşi, însă comportamentul lor nu este agresiv.

"Nu vom lupta, sper că totul va fi rezolvat într-un mod paşnic. În cazul în care Crimeea va adera la Rusia, noi vom merge să servim Ucrainei în alte locaţii", a declarat Vadim Filipenko, comandant adjunct al flotei ucrainene.

Marina Ucrainei are în dotare aproximativ 25 de nave de război, inclusiv un submarin, 15 vase de sprijin de diferite categorii şi 15 000 de oameni sub arme, 10 000 dintre care sunt dislocaţi în Crimeea. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu