Floarea-soarelui a înflorit mai devreme, iar seceta a afectat suprafețe importante. Agricultorii, ÎNGRIJORAŢI. Ce spun specialiştii

Embed:

În acest an, floarea-soarelui a înflorit cu două săptămâni mai devreme, iar seceta a afectat suprafețe importante. Fermierii spun că în această perioadă, plantele s-au dezvoltat neuniform și sunt foarte vulnerabile la boli și dăunători. În aceste condiții, agricultorii vor fi nevoiți să efectueze lucrări suplimentare, iar acest fapt se va răsfrânge asupra prețului semințelor de floarea soarelui.

Alexandru Gordilă este agronom într-o gospodărie agricolă din satul Corlăteni, raionul Râșcani. Din cele peste 230 de hectare semănate cu floarea-soarelui, mai bine de 60 de hectare au fost afectate de seceta din această primăvară. Plantele au răsărit cu întârziere și s-au dezvoltat neuniform.

"O parte din semință a nimerit în pământul uscat și din acest considerent plantele au răsărit neuniform. Noi avem plante în floare, avem plante la care abia acum se formează coroana, dar avem și așa plante care nu demult au răsărit. Acest lucru ne va crea probleme la recoltare", a menţionat Alexandru Gordilă, agronom. 

Experții din cadrul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp "Selecția" spun că temperaturile ridicate din această primăvară au grăbit dezvoltarea plantelor. Iar acest lucru va dicta perioada de recoltare, dar și calitatea semințelor.

"O anomalie este că plantele au înflorit cu 10-12 zile mai devreme decât ar fi fost normal. Dacă temperaturile vor fi prielnice, recoltarea va avea loc la mijlocul lunii august. Adică cu două săptămâni mai devreme. Potrivit prognozelor, în iulie și august vor cădea precipitații, vom avea condiții instabile. Acest fapt ar putea genera apariția mai multor boli", a explicat Mihail Vronschih, şef secție ICCC "Selecția" Bălți.

Anual în Republica Moldova sunt cultivate aproximativ 300 de mii de hectare de floarea-soarelui. Datele statistice arată că o pătrime din tot exportul agricol din țară îl constituie cel de semințe și de ulei de floarea-soarelui.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu