FLĂCĂRI pentru morţi în JOIA MARE. Tradiţia respectată de creştini într-o localitate din România

Embed:

Flăcări pentru morţi în Joia Mare. Înainte de răsăritul soarelui, cimitirul din localitatea Copaciu, judeţul Giurgiu din România, prinde lumină.

Oamenii vin la morminte cu paie şi beţe uscate şi aprind focuri în faţa mormintelor pentru a alunga spiritele rele şi, în acelaşi timp, ca să ajute sufletele celor răposaţi să se reîntoarcă la casele lor.

Când focurile sunt înteţite, creştinii aprind tămâie şi împart pomeni. Ritualul este respectat cu sfinţenie, mai ales, de bătrânele, care au deja tradiţia în sânge. Femeile prezente în cimitir spun că există şi alte procesiuni, pe care le realizează atunci când duc pe cineva pe ultimul drum pentru a-l proteja de strigoi.

Totodată, în unele sate din judeţul Olt, în dimineaţa joii mari, fetele nemăritate se duc la râu, cu flori, coroniţe de salcie şi lumânări aprinse, în memoria celor care nu mai sunt.

Tradiţia spune că un asemenea omagiu poate fi adus doar de fecioare. Joia sfântă este ziua în care creştinii comemorează ultima cină a lui Iisus, înainte de trădarea lui Iuda şi patimile de pe cruce.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu