Fiscul vine cu amenzi pentru a înăspri disciplina în rândul agenţilor economici

Embed:

Inspectoratul Fiscal ratează anual sume enorme de bani, din cauza diminuării artificiale a bazei de impozitare. Calculele estimative arată că această bază ar putea fi majorată cu miliarde de lei. Numai în 2011, Fiscul a depistat evaziuni ce depăşesc 400 de milioane de lei.

Potrivit reprezentanţilor Fiscului, pentru a înăspri disciplina fiscală vor fi majorate amenzile. Astfel, pentru lipsa aparatelor de casă, refuzul de a elibera bonuri sau bilete de călătorie în transportul interurban, se va percepe o amendă de 10 mii de lei.

Pentru o abatere repetată, amenda va creşte până la 25 de mii de lei, iar dacă aceleaşi nereguli vor fi atestate pentru a treia oară, amenda va fi de 50 de mii de lei. De asemenea, pentru lipsa timbrelor de acciz, amenda va fi de 50 de mii de lei chiar de la prima abatere depistată. Încălcarea repetată va atrage o penalitate de 100 de mii de lei, iar a treia - un sfert de milion. Cu 50 de mii de lei vor fi sancţionate şi companiile care nu prezintă rapoarte contabile sau le întocmesc greşit.

"Toţi agenţii economici, care vor efectua zilnic transferuri băneşti în valoare de 100 de mii de lei şi mai mult, vor fi obligaţi să prezinte, în timp real, informaţii pentru Fisc. Asta ne va permite să reacţionăm prompt, în cazul tranzacţiilor suspecte", a precizat şeful Inspectoratului Fiscal, Nicolae Platon.

Registrul electronic de control al transferurilor băneşti va fi lansat pe 1 iulie. Inspectorii fiscali lucrează şi asupra metodologiei de estimare indirectă a veniturilor persoanelor fizice. Documentul vi fi propus Guvernului spre aprobare, în termen de trei luni, iar noile prevederi vor intra în vigoare pe 31 martie 2013. Anul acesta, a fost reintrodus impozitul pe venit de 12% pentru persoanele juridice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu