FISC va verifica rapoartele financiare ale mai multor fundaţii de caritate

Embed:

Serviciul Fiscal de Stat va verifica rapoartele financiare ale mai multor fundaţii de caritate, printre care "Din suflet" a primei doamne şi "Edelweiss" a fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc. După 30 de zile, Fiscul urmează să prezinte rezultatele verificărilor. Cu o solicitare în acest sens a venit deputatul PAS, Dumitru Alaiba. În demersul deputatului sunt vizate şi fundaţia "Soluţia", creată în 2011 de actualul preşedinte al ţării, Igor Dodon,  "Miron Shor" şi "Renato Usatîi".

Deputatul PAS Dumitru Alaiba susţine că în ultima perioada apar tot mai multe informaţii contradictorii privind sursele de finanţare a mai multor fundaţii caritabile şi evenimentele organizate de aceştia.

"În societatea există de ceva timp această conversaţie despre implicarea politică a fundaţiilor de "binefacere", caritate, în baza acestor informaţii, cel mai probabil, şi cu propuneri la nivel de legislaţie. Nu putem permite ca însăşi conceptul de caritate să fie folosit într-un mod atât de josnic", a spus  deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Directorul executiv al Fundaţiei "Edelweiss", care temporar şi-a sistat activitatea, susţine că această organizaţie a activat absolut legal.

"Este cunoscut faptul că fundaţia "Edelweiss" a fost înfiinţată şi finanţată de către domnul Vlad Plahotniuc, anume din dorinţa de a-i sprijini pe cei aflaţi în dificultate, de a încuraja performanţa, de a ajuta tinerii talentaţi să-şi dezvolte aptItudinile, iar activitatea fundaţiei Edelweiss a fost strict în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova", a spus irector Executiv Edelweiss, Lidia Cucoş.

La rândul său, repezentanţii Fundaţiei "Miron Şor" au declarat în scris pentru postul nostru de televiziune că organizaţia îşi desfăşoară activitatea, conform legislaţiei Republicii Moldova. Fundaţia continuă să ajute oamenii nevoiaşi, pentru că statul nu este capabil să asigure pentru toţi cetăţeni un nivel de trai decent. "Suntem onoraţi de interesul domnului Alaiba pentru activitatea fondului nostru şi sperăm să-l inspirăm pentru binefacere", - au menţionat reprezentanţii organizaţiei.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Sterpu, nu a răspuns la apelurile noaste, nici la mesajele pentru a comenta solicitarea lui Alaiba. De asemenea, nimeni dintre reprezentanţii organizaţiei nu a răspuns la apelurile noastre la telefon, indicat pe pagina oficială a fundaţiei. În februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a publicat  documente confidențiale potrivit cărora, Igor Chaika, fiul milionar al procurorului general de atunci al Rusiei, era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației "Din Suflet", gestionată de Galina Dodon.  

Liderul formaţiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi, a promis să comenteze interpelarea deputatului mai târziu.

loading...

Lasă un comentariu