FISC-ul vrea să îi disciplineze pe moldovenii bogați

Embed:

Fiscul declară război moldovenilor bogaţi care nu-şi declară integral veniturile. Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de modificări la legislaţie, care să permită verificarea şi impozitarea suplimentară a celor bănuiţi că şi-ar ascunde veniturile. Dacă va fi votată de parlament, această iniţiativă va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2012.

Ministerul Finanţelor îşi argumentează iniţiativa de reformă prin faptul că unii oameni de afaceri ascund o parte din veniturile obţinute, care ulterior sunt cheltuite pe bunuri şi servicii de lux. De asemenea, persoanele fizice nu sunt supuse unei estimări indirecte a veniturilor obţinute. 

Metodele indirecte de estimare presupun corelarea veniturilor declarate, a cheltuielile efectuate, cu fluxul de bani înregistrat pe parcursul unui an, dar şi cu proprietăţile dobândite. În acest scop, agenţii fiscali vor verifica o serie de informaţii oferite de bănci, birourile notariale, organele vamale, organele de drept, dar şi de terţe persoane fizice implicate în anumite tranzacţii.

Noua metodă va fi aplicată persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, dar care au obţinut pe parcursul unui an proprietăţi în valoare de peste 1 milion de lei. De asemenea, vor intra în vizorul fiscului şi cei care, timp de un an, au cheltuit mai mari de 300 de mii de lei. Totuşi, Ministerul Finanţelor precizează că nu vor fi impozitate veniturile obţinute în afara ţării, inclusiv banii trimişi rudelor până la gradul trei. Cu o singură condiţie - ca aceste venituri să fie confirmate prin declaraţii vamale, bancare sau alte documente ce demonstrează provenienţa lor. 

Modificările legislative nu presupun introducerea unui noi impozit pentru bogaţi, ci doar impozitarea veniturilor nedeclarate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu