FISC-UL vrea ca aparatele de cafea să elibereze bon fiscal VEZI CE CRED EXPERŢII

Embed:

Vânzările aparatelor de tip "vending machines" trebuie să fie contabilizate, iar FISC-ul susţine că are o modalitate de supraveghere a acestora. Experţii economici cred, însă, că statul ar trebui să rezolve o altă problemă - cea a activităţii în bază de patentă, care este o modalitate sigură de evaziune fiscală.

Inspectoratul Fiscal vrea ca de anul viitor, aparatele de la care poţi cumpăra o cafea, o ciocolată sau un suc să elibereze bon fiscal. Agenţii economici care administrează aceste aparate nu sunt de acord cu o asemenea intenţie.

"Este imposibil, deoarece aceste maşini nu sunt prevăzute cu aparat de casă. Asta presupune să intervenim în construcţia aparatului şi să încălcăm regulile de garanţie", explică Veaceslav Colestru, director companie de aparate vending machines.

Autorităţile ar putea decide aplicarea taxei unice pentru fiecare aparat. Experţii cred, însă, că statul ar trebui să se implice mai activ în rezolvarea unei alte probleme: activitatea în bază de patentă. În opinia lor, aceasta este nimic altceva decât o modalitate de evaziune fiscală.

"Vă asigur că în majoritatea pieţelor comerciale, mulţi agenţi economici, utilizând această modalitate provoacă pierderi şi neacumulări la bugetul social în proporţii destul de semnificative. Este greu de estimat şi nu s-au făcut studii", subliniază Roman Chircă, economist.

FISC-ul recunoaşte că patenta este folosită de unii pentru evaziune. "Cu regret, controalele fiscale arată că unii întreprinzători prin intermediul patentelor se eschivează de la plata impozitelor", menţionează Gheorghe Cojocari, şef adjunct FISC.

Legislaţia cu privire la patentă va fi modificată în 2017. Abia atunci va fi interzis comerţul cu amănuntul de la tarabe, gherete şi din automobile. În prezent, în Moldova activează peste 15 mii de atreprenori, dintre care 10 mii sunt din domeniul comerţului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu