First Lego League. În acest an, competiţia de robotică a adunat un număr record de copii din întreaga ţară

Embed:

Competiţia tinerilor inventatori. Aşa poate fi numit concursul de robotică, "First Lego League", organizat anual în ţara noastră. Astăzi, 35 de echipe au concurat în prima semifinală a ediţiei din 2020. Cei mai buni participanţi vor lupta în finală pentru titlul de campion, dar şi pentru posibilitatea de a reprezenta Moldova la un concurs internaţional de robotică. Participanţii spun că au muncit mult pentru a pregăti cei mai buni roboţi. 

"Robotul acesta l-am făcut în doar o săptămână. Folosind o idee din internet. Am folosit axa X şi Y. Adică, el se poate mişca atât pe orizontală, cât şi pe verticală", a spus participantul, Gabi Cealîcu.

La concurs s-a înscris şi o echipă formată doar din fete. Tinerele spun că au vrut să demonstreze că robotica şi programarea nu sunt exclusiv pentru băieţi. 

"În general este mai uşor să lucrăm pentru că suntem fete şi este totuşi diferenţă dintre gândirea fetelor şi a băieţilor, de aceea în programarea robotului la noi ideile sunt asemănătoare şi pot să spun că este un plus. Desigur, uneori mai avem nevoie şi de băieţi pentru diferite piese la construcţie", a menţionat participanta, Vlada Glijinschi.

În cadrul competiţiei First Lego League 2020, participanţii au pregătit şi câte un proiect utilitar, cu scopul de a soluţiona problemele cu care se confruntă societatea contemporană.

"Aici putem vedea un drum cu o bandă reversibilă care va ajuta la soluţionarea ambuteiajelor rutiere din trafic. Avem o parcare subterană care nu doar ne va ajuta să economisim locul ci va fi şi foarte funcţională. O iluminare stradală foarte calitativă", a spus participantul, Mihai Mihaila.

La concursul din acest an participă 69 de echipe, ceea ce reprezintă un număr record. Cea de a doua semifinală va avea loc mâine, iar în finală vor accede cele mai bune 34 de echipe.

"Echipele sunt din toată ţara, de la Soroca, Ocniţa şi la Sud de la Giurgiuleşti. Sunt foarte multe echipe din localităţi rurale. Fiecare echipă concurează la mai multe probe. Ei au pregătit câte un robot, au conceptualizat, au asamblat şi programat un robot autonom, care trebuie să execute un număr de misiuni pe o masă specială", a afirmat reprezentanta Proiectului de Competitivitate USAID, Ionela Titirez.

Etapa finală a concursului naţional FIRST LEGO League 2020 va avea loc în 15 martie. Câştigătorii vor obţine trofeul de campioni, precum şi premii băneşti.

loading...

Lasă un comentariu