"Firicel Ţesut la Nord"! Zeci de meşteri populari din nordul ţării şi-au dat întâlnire în Hădărăuţi

Embed:

Zeci de meşteri populari din nordul ţării şi-au dat întâlnire la Festivalul Covorului "Firicel Ţesut la Nord". În cadrul evenimentului, care a avut loc în satul Hădărăuţi, raionul Ocniţa, participanţii şi-au prezentat covoarele, precum şi mai multe obiecte tradiţionale, într-un muzeu improvizat.

Meşteriţele au adus la festival covoare din propria zestre, care au o vechime de peste 200 de ani. Femeile au spus că regretă că ţesutul covoarelor nu mai este la modă şi că tinerii nu sunt interesaţi de acest meşteşug:

„Toată copilăria mea am ţesut. Totul confecţionam cu ajutorul mamei. Un covor este foarte simplu de ţesut pentru cei care cunosc să-l ţese".

Vizitatorii au avut ocazia să vadă şi instrumentele cu ajutorul cărora sunt confecţionate covoarele:

"Aceste instrumente ne ajută să pregătim materialele pentru a ţese un covor. Ele nu sunt instrumente pentru ţesut, ci pentru pregătirea aţelor. Acestea sunt destinate lucrului manual. Aceasta era folosită la spălatul şi curăţatul covoarelor, iar asta este pentru pieptănatul lânii".

Meşterii populari din patru raioane - Edineţ, Briceni, Donduşeni şi Ocniţa s-au lăudat cu diverse obiecte de valoare.

"Mai avem şi cusături, prosoape care înainte numaidecât la nunţi, cu cel mai frumos prosop se lega nănaşul, socrilor, mirelui. Eu socot că acestea sunt nişte perle care trebuie păstrate peste ani mulţi înainte să vadă şi copii şi nepoţii noştri".

Iar mai multe colective artistice din raionul Ocniţa i-au încântat pe toţi participanţii şi oaspeţii festivalului.

Primarul satului Hădărăuţi, Iurie Lupu, spune că acest eveniment are scopul de a valorifica covorul moldovenesc şi portul naţional.

"Avem oaspeţi din Ucraina, din raionul Secureni şi aşteptăm oaspeţi din România din judeţul Brăila. Dumnealor o să vadă meşteşugăritul nostrum, o să vadă covoarele noastre o să le aprecieze şi neapărat o să facem şi noi o vizită în Brăila", a specificat primarul satului Hădărăuţi, raionul Ocniţa, Iurie Lupu. 

"Mă bucur foarte mult pentru că ştiţi că am iniţiat deja în a doua ediţe "Covorul Dorului", "Târgul Naţional al Covorului" care vrea să arate şi să reînvie tradiţia noastră de ţesut. Se organizează festivaluri zonale ale tradiţiei locale ale covorului. La nord s-a ţesut întodeauna", a spus ministrul Culturii, Monica babuc.

Festivalul Covorului "Firicel Ţesut la Nord" este la prima ediţie.

Pe aceeaşi temă