Firele de troleibuz din Capitală sunt UZATE. Unele dintre ele au în jur de 70 de ani

Embed:

Peste 40 la sută din reţelele de transport electric din Chişinău sunt uzate şi au depăşit cu mult termenul de exploatare. Unele dintre acestea au în jur de 70 de ani, deşi pot fi utilizate în siguranţă doar 17 ani. Potrivit directorului de la Regia Transport Electric, nici substaţiile de tracţiune sau pilonii de susţinere a energiei electrice nu sunt într-o stare bună.

"Substaţiile de tracţiune nici ele nu sunt într-o situaţie favorabilă. Din anul 1949 sunt opt substaţii de tracţiune care necesită reparaţie stringentă. Şi pilonii sunt la fel, noi ca o măsură reparăm pilonii existenţi şi din trei facem unul, dar oricum şi la acest capitol este nevoie de investiţii", a spus Dorin Ciornîi, director Regia Transport Electric.

Reprezentanţii Regiei mai spun că, lunar, se duc în vânt sute de mii de lei din cauza sistemelor învechite.

"Un bloc, lunar, pe substaţie consumă undeva la 100 de mii de kw/h. Ele necesită demult a fi schimbate. O staţie nouă de tip "Modul" cu două transformatoare ocupă un spaţiu 10x13 metri şi practic nu se deserveşte, odată în semestru se efectuează monitorizarea", a spus Anatolie Melnic şeful secţiei Reţele electrice, RTEC.

Conducătorii de troleibuze spun că schimbarea reţelelor este necesară, în primul rând, pentru pasageri, care uneori aşteaptă minute în şir pentru a lichida o avarie.

"Reţelele de contact nu sunt uzate, dar foarte uzate fiindcă ele sunt instalate de mulţi ani. Câteodată se întâmplă că se rup. Conectăm signalizarea, înştiinţăm dispeceratul de linie."

"Lasă de dorit sîrma, adica reţeaua electrică pe Centru. Ele sunt învechite şi ar trebui de reînnoit. Se aude un zgomot care nu ar trebui să se audă şi de asta se strică cărbunele."


În Capitală sunt 44 de substaţii de tracţiune a energiei electrice. Pentru reparaţia uneia este nevoie de 600 de mii de dolari. În total, pe străzile din Chişinău circulă 361 de troleibuze pe 24 de rute.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu