Finlanda sărbătorește 101 ani de INDEPENDENȚĂ: Finlandezii vor primi cadou o bibliotecă (FOTO)

Declarația de independență a țării baltice a avut loc la 6 decembrie 1917 și a fost una dintre consecințele imediate ale Revoluției din Rusia.

În primele decenii de independență, ziua de 6 decembrie a fost o ocazie solemnă, marcată de discursuri patriotice si servicii religioase. Din anii '70, Ziua Independenței a început să ia forme mai vii, cu vitrinele magazinelor decorate in culorile drapelului finlandez și cu prăjituri cu glazură alb-albastră.

Anul acesta cu ocazia împlinirii a 101 de independență, finlandezii, pasionați de altfel de cultură și lectură, vor primi cadou o bibliotecă absolut superbă, care se anunță a fi una dintre cele mai mari din Europa și care se va deschide anul acesta în decembrie.
 
Biblioteca este amplasată în inima orașului Helsinki, va fi un spațiu multifuncțional, deschis tuturor cetățenilor de luni până duminică, fiind gândită și construită  cu scopul de a deveni noul punct  de atracție al rețelei impresionante de biblioteci publice din oraș, dar și din Europa.

Cu o suprafață de peste 16.000 de metri pătrați, va deveni cea mai mare bibliotecă din zona metropolitană Helsinki, estimând o medie de 5.000 de vizitatori pe zi și 1.5 milioane pe an.Serviciile de bază ale bibliotecii vor fi libere și publice ", povestește Jenni Pöyry, managerul departamentului de marketing.

În plus, vor exista spații exclusive pentru copii în întreaga zonă, zone de lectură și locuri (încăperi) dedicate evenimentelor artistice.

Biblioteca  ,,Oodi" intenționează să fie mult mai mult decât o bibliotecă cu 100.000 de cărți, va fi, de asemenea, un loc de întâlnire, un loc foarte plăcut de lectură, un spațiu urban și chiar o capodoperă a arhitecturii moderne, fiind împărțită pe 3 etaje, scrie a1.ro

Numele bibliotecii,, Oodi” a fost ales după multe dezbateri de către un juriu și se traduce sub numele de ,,odă’’

Clădirea a primit o susținere politică aproape unanimă și a fost proiectată cu ajutorul sustinerii publicului, ca parte a unui proces larg de consultare.

Situată în inima orașului, vizavi de Casa Parlamentului, biblioteca este unul dintre proiectele emblematice ale Centenarului Finlandei. Costul estimat al clădirii este de 98 milioane EUR.Statul a plătit 30 de milioane de euro, în timp ce orașul Helsinki a plătit restul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu