Financial Times: Încetinirea economiei din China este mai severă decât a recunoscut guvernul chinez

Cercetătorii de la Brookings Institution din Washington au publicat, joi, constatări care întăresc scepticismul îndelungat față de statisticile oficiale chineze.

Creșterea reală a economiei din China a fost supraevaluată cu aproximativ 2 puncte procentuale anual în ultimii ani, notează Financial Times. 

Încetinirea economiei din China este mai severă decât a recunoscut guvernul chinez. Chiar și pe baza datelor oficiale, economia a înregistrat anul trecut, cel mai încet ritm din anul 1990, potrivit ft.com. Experții au analizat datele din perioada 2008 – 2016, deci constatările nu conțin o estimare a creșterii de anul trecut a produsului intern brut sau a dimensiunii economiei chineze.

Dar dacă PIB-ul din 2018 a fost supraestimat în același grad în care s-a descoperit că a fost și în anul 2016, acest lucru ar însemna că PIB-ul efectiv al anului 2018 era sub cifra prezentată oficial de chinezi. Accentul guvernului chinez asupra țintelor numerice a făcut ca PIB-ul să fie o cifră sensibilă din punct de vedere politic.

Partidul comunist evaluează performanțele cadrelor locale, în mare parte, în funcție de creșterea economică a regiunilor respective. Premierul chinez Li Keqiang a prezentat marţi planurile de sprijinire a economiei Chinei, avertizând că ţara se confruntă cu „o bătălie dificilă”. Li Keqiang a anunţat că PIB-ul Chinei ar urma să înregistreze o creştere mai lentă anul acesta, de 6% – 6,5%.  

Economia chineză este afectată de războiul comercial cu SUA, de încetinirea economiei mondiale şi de atenuarea cererii pe plan intern. Pentru a stimula economia, autoritățile vor adopta măsuri de relaxare fiscală și vor acorda reduceri de taxe în valoare de aproape 298 miliarde de dolari , a afirmat premierul chinez.

Acesta a adăugat că vor fi majorate cheltuielile în infrastructură şi va creşte accesul firmelor străine la piaţa chineză. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu