Filmul zilei de 7 aprilie VIDEO

Embed:

7 aprilie 2009. Fără dovezi, despre istoria nescrisă a acestei zile nu sunt multe de spus. A fost numită revoluţie, revoltă spontană, scenariu scăpat de sub control. Dar adevărul nu a ieşit încă la iveală.

În jurul orei 10 - peste 5.000 de tineri adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale blochează circulaţia. Puţin mai târziu, tinerii încep a arunca spre clădirea Preşedinţiei cu ouă şi pietre, sparg primele ferestre şi distrug o maşină de pompieri care încearcă să îi disperseze folosind tunuri de apă.

Ora 11:00: Protestatarii, al căror număr creşte de la un minut la altul, umplu scările Preşedinţiei. Patru autobuze cu militari vin spre clădire.

Ora 11:35: Mulţimea forţează barajul poliţiştilor şi ajunge la uşile Parlamentului şi ale Preşedinţiei.

La prânz, numărul protestatarilor ajunge până la 30 de mii. Pun stăpânire pe sediile Preşedinţiei şi ale Parlamentului, iar unii dintre ei încep să distrugă tot ce găsesc în cale. Telefoanele mobile nu mai au funcţionează în zona conflictului.

Ora 12.40: Scutierii se retrag. Mulţimea ia cu asalt clădirea şi distruge birourile până la etajul al treilea. Poliţiştii intervin în forţă. Medicii nu pot ajunge la răniţii din ambele tabere.

Ora 12.50: Câţiva manifestanţi vor să facă echipă cu liderii Opoziţiei şi să negocieze cu şeful statului. Dar încep luptele de stradă. Poliţiştii se retrag în fugă.

Ora 13:45: Între timp, cineva dă foc birourilor şi documentelor din sediile devastate.

Ora 14:20: Tinerii pornesc spre Guvern. Din stradă, liderii Opoziţiei cer repetarea alegerilor.

Ora 15:10: Utilizatorii reţelei Twitter fac apel la CNN să relateze despre ce se întâmplă în Capitala Republicii Moldova.

Ora 16.00: Poliţia revine în forţă, folosind grenade lacrimogene.

După ora patru apar primele zvonuri despre uciderea unor tineri. La scurt timp, doi tineri arborează drapelul României şi pe cel al Uniunii Europene pe clădirea Preşedinţiei, în aplauzele protestatarilor.

Ora 17:00: Grupuri de manifestanţi pornesc către Televiziunea naţională, care transmite emisiuni de divertisment. Conducerea postului trimite toţi angajaţii acasă.

Ora 18:00: Poliţia se retrage. Tinerii rămân pe poziţii şi afişează harta României Mari.

Ora 18:15: Primarul Dorin Chirtoacă îi avertizează pe manifestanţi că printre ei au fost infiltraţi provocatori.

Ora 18:30: La Bălţi şi Ungheni încep marşuri de protest.

Ora 18:50: Guvernul şi Opoziţia cad de acord să fie renumărate voturile de la alegerile legislative din 5 aprilie.

După ora 19, poliţia se regrupează în jurul Pieţei Marii Adunări Naţionale, iar liderii Opoziţiei fac apel la tineri să iasă din sediile ocupate. Din clădirea Parlamentului continuă să se vadă flăcări, iar mulţimea începe să se retragă din piaţă abia la ora 22.00. Însă protestele au reizbucnit a doua zi, 8 aprilie, ora 10.00.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu