Filmul războiului fără sfârşit. Se împlinesc doi ani de la declanşarea luptelor în estul Ucrainei

Embed:

Peste 10.000 de morţi, milioane de oameni rămaşi fără case, peste un milion fugari, o economie distrusă şi o ţară scindată. Este bilanţul a doi ani de război în Donbas, la care se mai adaugă și relațiile explozive dintre Ucraina și Rusia. 

6 aprilie 2014. Câteva sute de rebeli iau cu asalt clădirile administraţiei regionale din Doneţk și Lugansk. Ei înlocuiesc drapelurile ucrainene cu cele ruseşti. Cu o lună mai târziu, separatiștii organizează referendumuri pentru independenţă.

Rezultatul este unul în favoarea separării de Ucraina. După acest moment, luptele dintre separatişti şi trupele ucrainene devin tot mai violente.

Aeroportul din Doneţk este distrus în urma bombardamentelor. Iar la sfârşitul lunii august, rebelii proruși organizează o ofensivă puternică, în urma căreia mor sute de oameni.

Un armistiţiu fragil este semnat în septembrie, la Minsk, dar nu rezistă mult timp. Un nou acord este agreat în februarie 2015, tot la Minsk. În pofida optimismului exprimat după semnarea acordului de la Minsk, luptele au continuat.

În august, Rada Supremă de la Kiev a votat proiectul de lege privind descentralizarea puterii, care le acorda regiunilor Doneţk şi Lugansk autonomie provizorie. Apoi, în septembrie, a fost decis ca armele de calibrul mai mic de 100 de milimetri să fie retrase din zonele de luptă din estul Ucrainei, în termen de 40 de zile.

"Vom începe retragerea armamentului ușor. Procedura a fost discutată și urmează să fie pus în aplicație de mâine", a spus preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. 

Chiar şi aşa, lupte sporadice se mai dau şi în prezent. În luna martie a acestui an, autoritățile ucrainene au anunțat că au pierdut 30 de militari.

Comunitatea internațională continuă să facă eforturi pentru a detensiona situația și de a pune capăt unui război care pare să nu aibă sfârșit.

Chiar dacă luptele grele sunt sporadice în estul Ucrainei, locuitorii de acolo nu au scăpat de sentimentul fricii.

Practic nu există zi în care Centrul Antitero de la Kiev să nu anunțe despre atacarea pozițiilor armatei guvernamentale de către rebelii proruși.  

În ultimele 24 de ore, Kievul a declarat că separatiștii au încălcat regimul de pace de peste 50 de ori.  

Cele mai multe lupte s-au dat în regiunea Avdeevka. Pe lângă mortiere și grenade, insurgenții au tras și cu lansatoare de rachete.

Potrivit Inforesist, în ultimele două zile, doi soldați au murit, iar 10 au fost răniți.

Sunt discuții tensionate și referitor la alegerile pe care și le doresc separatiștii. Potrivit președintelui Petro Poroșenko, acestea sunt posibile doar dacă sunt îndeplinite trei condiții: Rusia pune în aplicare prevederile acordurilor de la Minsk cu privire la securitate, în regiune va fi desfășurată o misiune polițienească a OSCE și Ucraina preia controlul asupra graniței cu Rusia. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu