FILMUL EVENIMENTELOR din 7 aprilie 2009. Cum s-a întâmplat şi ce a urmat după "REVOLUŢIA TWITTER"

Embed:

Acum șapte ani, în seara de 6 aprilie, mii de tineri s-au adunat în centrul Chişinăului, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Ei s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare. Protestul a fost numit "Revoluţia Twitter" şi a fost scânteia lui 7 aprilie. 

În dimineața zilei de 7 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale erau deja aproximativ 5.000 de tineri. Câţiva dintre ei aruncau cu pietre şi ouă înspre clădirea Preşedinţiei. Ulterior, au atacat maşina pompierilor, care şi-a îndreptat tunurile cu apă spre ei.

Când numărul protestarilor a ajuns la aproximativ 30.000, scutierii nu au mai făcut faţă şi s-au retras. Birourile din clădirea Preşedinţiei au fost vandalizate şi incendiate. Poliţiştii au revenit în forţă. În ambele tabere sunt răniţi.

În data de 8 aprilie, premierul Zinaida Greceanîi a făcut apel către mame, să-şi ţină soţii şi copiii acasă.

"Jertfele umane va fi foarte greu de evitat. Poliția va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituționalității RM, inclusiv armele", a spus fostul premier al Moldovei, Zinaida Greceanîi. 

Manifestaţiile au continuat până în data de 10 aprilie, de data aceasta însă, fără violenţe şi vandalizări.

Procuratura Generală a pornit 102 cauze penale pentru acte de huliganism și dezordini în masă în cazul devastării clădirii Parlamentului și Președinției.

Până acum, magistrații au condamnat 14 persoane, iar una a fost achitată. Procurorii au cercetat și infracțiunile săvârșite de reprezentanții autorităților publice împotriva protestatarilor.

Astfel, au fost pornite 71 de cauze penale pentru tortură, exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.

11 persoane au fost condamnate definitiv: zece - la închisoare cu suspendare, iar una a fost amendată.

Ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, și fostul comisar general al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari, care au figurat în dosarul "7 aprilie", au fost achitați.

Potrivit Procuraturii Generale, examinarea cauzelor penale a zeci de polițiști este tergiversată în instanțele de judecată, deși dosarele au fost expediate încă în anii 2009 - 2010.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu