Filmele româneşti au primit finanţări de peste 17 milioane de euro pentru filmele care abordează egalitatea de gen

Astăzi se încheie cea de a 154 a reuniune Eurimages, fond care a acordat 17 milioane de euro producătorilor români în 21 de ani, dintre temele puse în discuţie detaşându-se nevoia de a urmări relaţia producător-regizor din perspectiva egalităţii de şanse.

”În cei 21 de ani de când este Romania membră, au beneficiat de sprijin Eurimages 43 de filme majoritar româneşti şi 33 de coproducţii minoritar româneşti, totalul fondurilor acordate producătorilor români ajungând la 17 milioane de euro. În timpul reuniunii de la Bucureşti au fost evaluate 47 de proiecte de film din care 3 proiecte româneşti”, a spus Anca Mitran pentru mediafax. 

 

Evenimentul inaugural s-a încheiat cu proiecţia filmului ”Lemonade” în regia Ioanei Uricaru. Începând cu 2012, Eurimages a luat în considerare problema egalităţii de gen în industria cinematografică.

Un grup de lucru pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor state membre, a fost înfiinţat şi se reuneşte trimestrial, în scopul studierii situaţiei actuale a prezenţei femeilor în sectorul cinematografiei la nivel naţional şi internaţional în cooperare cu alte organisme naţionale şi internaţionale, pentru analizarea situaţiei actuale a Eurimages în ceea ce priveşte egalitatea de gen în selectarea proiectelor, şi pentru a colecta informaţii despre “genul proiectului” şi conţinutul scenariului (testul Bechdel) pentru cererile depuse la Eurimages.

Ca parte a strategiei sale, Eurimages a adoptat obiectivul de a realiza o distribuţie egală a finanţării de coproducţie între femei şi bărbaţi până în anul 2020. Evoluţia Fondului cu privire la atingerea acestui obiectiv este prezentat în graficul de campanie “Eurimages sprijină egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi” prezent pe pagina oficială Eurimages.

Această decizie reflectă angajamentul ferm al Fondului de a aborda problema subreprezentării femeilor în cinematografie. Prin implementarea acestei strategii, Eurimages va deveni un catalizator a schimbării prin adoptarea unei serii de măsuri pentru promovarea rolului femeilor în faţa şi în spatele camerei.

Eurimages este un fond cultural al Consiliului Europei fondat în 1989 din care fac parte 38 de state din Europa, România fiind membră Eurimages din anul 1998. Anual există 4 sesiuni de finanţări, care încurajează coproducţiile de toate genurile lung metraje, animaţie şi documentare din fondul anual de 25 milioane Euro provenit din contribuţiile statelor membre.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu