Filip: Lucrurile trebuie dezvoltate în paralel. Îmi doresc să fie construită nu doar o Arenă în Moldova, ci și mai multe drumuri, spitale, grădinițe și școli

Astăzi, în cadrul unui briefing de presă, premierul Pavel Filip a comentat încă o dată motivarea construcției Arenei Chișinău.

Astfel, Pavel Filip este de părere că lucrurile trebuie dezvoltate în paralel, iar guvernarea nu își dorește doar construirea Arenei, ci și construirea mai multor drumuri, spitale, grădinițe și școli.

"Se încearcă a identifica oricare elemente pentru a veni cu critici. Dacă noi vom continua să privim lucrurile îngust în Republica Moldova, atunci noi nu ne vom mișca deloc înainte.

Evident că ce nu vom face noi acum, pensiile rămân încă a fi mici, salariile pentru bugetari rămân a fi mici. Chiar dacă am fi avut o creștere economică de 100%, oamenii tot își vor manifesta nesatisfacerile, pentru că cel care primește astăzi o pensie de 1.500, chiar dacă vom dubla pensia, 3.000 nu este sufiecient pentru a avea o viață decentă.

Noi înțelegem foarte bine acest lucru. Noi nu ne putem orienta pentru canalizarea fiecărui leu care vin în bugetul statului, doar spre majorarea pensiei, sau doar spre majorarea salariilor. Nu aveți decât să ridicați mai multe studii care au fost efectuate în Republica Moldova, pentru că de fiecare dată se pune accent pe problemele foarte sensibile, foarte dureroase: că tinerii pleacă peste hotare, că oamenii sunt plecați peste hotare pentru a câștiga mai mulți bani și copii au rămas înafara grijei părinților. Eu vreau să vă spun, pentru că am fost responsabil de un domeniu, domeniul Tehnologiei Informației. În acest domeniu, în Republica Moldova se plătesc cele mai mari salarii, în mediu salariul nu este mai mic decât 100 $ pe lună.

În același timp, cei mai mulți tineri care dețin o profesie și pleacă peste hotare sunt cei din domeniul IT, pentru că este o profesie întrebată. Întrebarea mea este: doar prin majorări de salariu rezolvăm problemele în Republica Moldova? Nu, pentru că un conducător responsabil va încerca să privească lucrurile mult mai larg. Tinerii nu pleacă doar că nu au un salariu, pleacă și din cauza serviciilor necalitive, și din cauza infrastructurii, pleacă și din cauza că nu au unde face sport la urma urmei. Pentru mine a fost o mirare că s-a identificat o soluție prin acest concurs de a construi o arenă în Moldova, care în permanent este criticată de o categorie de oameni foarte îngustă, care are drept deviză cât mai rău să fie la noi în Moldova, atât mai bine va fi pentru ei. Eu îmi doresc să fie construită nu doar o singură arenă în Republica Moldova, să fie construite și mai multe drumuri, spitale, grădinițe și școli. Lucrurile trebuie dezvoltate în paralel",  a spus prim-ministrul Pavel Filip.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu