Filip: În ianuarie 2017 trebuie să intrăm cu un sistem de pensii reformat. Ce prevede noul concept

Embed:

Premierul Pavel Filip a semnat decizia de aprobare a conceptului de reformă a sistemului actual de pensii, un proces de schimbare complex, care va pune accent pe echitatea socială. În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, prim-ministrul a declarat că, în ianuarie 2017, Moldova trebuie să aibă un sistem de pensii deja reformat. 

"Am avut mai multe consultări cu membrii grupului de lucru pentru elaborarea reformei sistemului de pensii din Republica Moldova, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale, ai patronatelor, ai sindicatelor, ai partenerilor de dezvoltare, ai sectorului asociativ, precum şi experţi în domeniu. Le mulţumesc tuturor. E un concept echilibrat. Trebuie să numim lucrurile pe nume, avem probleme în acest domeniu, pe sistemul de pensii, avem mult de lucru în acest domeniu. Vă chem pe toţi să muncim şi la elaborarea noului concept. Nu va fi simplu, dar trebuie să facem regulă în acest domeniu. Trebuie să asigurăm cetăţenilor pensiile la un nivel cuvenit", a precizat Filip.

Conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităților din sistemul de pensii şi racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanțe transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii.

În măsura în care reformele și capacitățile bugetare vor permite, beneficiile pensionarilor se propun a fi majorate nu doar prin indexarea anuală, ci și prin instituirea valorizării venitului asigurat, cu recalcularea pensiilor, precum și instituirea concomitentă a pensiei de bază.

Toate aceste deziderate pot fi realizate prin asigurarea funcționării unui sistem de pensii sustenabil, în primul rând din punct de vedere financiar. Astfel, urmează să fie create condiţii pentru creşterea numărului de contribuabili şi lărgirea bazei impozabile inclusiv prin combaterea fenomenului achitării salariilor în plic.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu