Filip: Guvernul a îndeplinit toate condiţiile pentru prima tranşă din acordul de macrofinanţare

Guvernul a îndeplinit toate condiţiile pentru prima tranşă acordul de asistenţă macrofinanţare oferit de UE. Mai mult decât atât, patru condiţii din totalul de opt pentru cea de-a doua tranşă au fost deja realizate, iar alte patru sunt în proces. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul briefingului săptămânal al PDM. 

 

"Cunoaşteţi această rezoluţie a Parlamentului European, care a suspendat acordarea primei tranşe din cei 100 de milioane de euro dintre care 40% reprezenta suma grantului. Noi am îndeplinit toate condiţionalităţile pentru prima tranşă care din punct de vedere tehnic ar fi trebuie să fie deja debursată pentru Republica Moldova. Aici este vorba de 10 proiecte de legi care toate au fost aprobate. Vorbim şi de legea cu privire la Guvern care încă a fost realizată în iulie 2017 şi legea privind prevenirea spălării banilor şi de combatere a finanţării terorismului, dar de asemenea şi legea cu privire la energetică, reducerea numărului de acte permisive care a fost o condiţionalitate şi a fost depus un efort major pentru a ajunge de la 416 acte permisive în două etape doar la 150. Îmi pare bine că deja o parte considerabilă sunt eliberate prin intermediul Ghişeului unic. Dar de asemenea şi Legea cu privire la Serviciul Vamal şi multe altele care se prevedeau în aceste prime 10 condiţionalităţi. Printre altele au fost şi aprobarea preşedintelui şi vicepreşedinţilor Agenţiei Naţionale pentru Integritate", a spus premierul Pavel Filip. 

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a anunţat că guvernarea a îndeplinit jumătate din condiţiile prestabilite pentru obţinerea celei de-a doua tranşe din asistenţa macrofinanciară. 

"Referitor la tranşa a doua, s-au demarat toate acţiunile de construire a conductei de gaze natural care va conecta Republica Moldova la reţeaua de gaze naturale europeană, gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Toate procedurile sunt în derulare şi sperăm că până la sfârşitul lunii august să se înceapă deja construcţia conform înţelegerilor. Construcţia gazoductului urmează să fie finalizată în termen de 10 luni de zile.

Tot ce ţine de a doua tranşă, a fost prezentat experților Băncii Mondiale și Delegației UE, Planul de acțiune pentru identificarea beneficiarilor efectivi ai acționarilor calificați în societățile de asigurare și auditul societăților de asigurare, a fost aprobată o nouă Metodologie de control al proprietății și intereselor personale și respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, incompatibilități și restricții. 

În proces de realizare este o lege cu privire la activitatea bancară și supravegherea prudențială a băncilor, tot ce ţine de BASEL III. De asemenea, urmează ca Ministerul Economiei să prezinte Parlamentului o nouă lege privind reglementarea achizițiilor efectuate de către companiile prestatoare de servicii comunale", a spus premierul Pavel Filip.

Iar cât ţine de condiţiile pentru a obţine cea de-a treia şansă, care urmează, conform acordului, să vină în anul 2019, două dintre ele au fost realizate, iar altele 8 sunt în proces de realizare.  

Totodată, premierul Pavel Filip susţine că poziţia Băncii Mondiale şi a FMI este o dovadă că Guvernul îşi respectă angajamentele asumate. 

"Am avansat deja şi pe condiţionalizăţile care sunt legate de acordarea celei de-a treia tranşe, care conform acordului urmează să vină în anul 2019 şi aici două deja sunt realizate pe deplin, este vorba de adoptarea Legii privind organizațiile de credite nebancare, dar şi îmbunătățirii direcționării programelor de asistență social prin au fost aprobate modificări la Legea ajutorului social. Astfel, începând cu 1 aprilie 2017, venitul lunar garantat a fost indexat cu 6,8%.

Celelalte opt condiţii sunt în process de realizare, gradul de realizare fiind destul de înalt, chiar şi condiţionalitatea care a fost una foarte complicată şi ţine de modificarea Constituţiei cu referire la Consiliul Suprem al Magistraturii a fost votată în prima lectură.

De altfel, și FMI și Banca Mondială, în ultimele luări de poziție, au confirmat consecvența noastră în respectarea angajamentelor de către Guvern. Au prognozat perspective economice bune pentru țara noastră. Mesajul şi determinarea despre care s-a vorbit astăzi în şedinţa partidului a fost să continuăm toate aceste angajamente pe care şi le-a asumat Republica Moldova aşa cum am realizat toate angajamentele din Foaia de parcurs pe care am avut-o cu Comisia Europeană şi cum realizat toate angajamentele pe care le-am avut în report cu FMI, dar şi cu Banca Mondială", a spus premierul Pavel Filip. 

"Sunt două proiecte importante în Parlament care ţin de reforma justiţiei. Sunt proiecte care sunt încadrate în mica reformă a justiţiei pentru că noi am petrecut această analiză a tot ce se întâmplă în urma reformelor promovate în sistemul judiciar şi am ajuns la concluzia la sfârşitul anului trecut începutul anului 2018 să venim cu aşa-numita mica reformă a justiţiei. De ce mică? Pentru că toate aceste angajamente urmează să fie realizate în anul 2018. În primul rând vorbeam despre golurile care au fost identificate în acest sistem. Este vorba de o procedură foarte clară de atragere la răspundere disciplinară a judecătorilor, dar de asemenea şi despre intrarea în profesie şi ulterioara promovare în sistem a judecătorilor. Din punctul nostru de vedere sunt două proiecte care vin să ne ofere mai multe instrumente pentru a avea un sistem judecătoresc corect, obiectiv şi cu activitate transparentă.

Un al treilea proiect despre care am vorbit ceva timp în urmă şi unul foarte important, din punctul meu de vedere, ține de eliminarea abuzurilor la arestul preventiv și chiar dacă, în societate, părerile pe această temă sunt împărțite, trebuie să punem punct acestei dezbateri prin reglementări. Cu toţii am ajuns la concluzia că au avut loc mai multe aresturi preventive abuzive, ceea ce ridică semne de întrebare şi ne îngrijorează. Deoarece arestarea preventivă trebuie să rămână doar o măsură excepţională, obiectivă, bine motivată şi desigur argumentată doar pentru cazuri expres prevăzute", a mai declarat premierul Pavel Filip. 

În acelaşi timp, Pavel Filip a dat asigurări că Guvernul va sta departe de campania electorală care urmează să înceapă pentru alegerile parlamentare pentru a reuşit un grad cât mai mare al angajamentelor asumate. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu