Filip, despre refuzul lui Dodon de a semna decretele de numire a noilor miniștri: Dă dovadă că nu respectă Constituția

Embed:

Guvernul va cere Curţii Constituţionale să-l suspende din funcţie pe preşedintele Igor Dodon, în cazul în care acesta va refuza repetat să semneze decretele de numire a celor doi miniştri propuşi, Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu.

Anunţul a fost făcut de Pavel Filip. Premierul susţine că, prin gestul său, şeful statului nu face altceva decât să neglijeze prevederile din Constituţie.

"Dă dovadă că nu respectă Constituția. Deja devine un exercițiu ridicol, pentru că se neglijezi prevederile Constituției nu este tocmai cea mai bună metodă. Dacă nu se va aproba aceste candidaturi pentru că repetat voi înainta aceste două candidaturi, atunci vom merge la Curtea Constituțională, prin intermediul suspendării, așa cum a mai fost, vom aproba aceste ca acești miniștri în funcții. Îmi pare rău că așa se întâmplă. Ne-am dori o colaborare mai bună între instituțiile statului", a spus premierul Pavel Filip.

De cealaltă parte, Dodon a declarat că nu are de gând să-şi schimbe decizia. Şeful statului a explicat, miercuri, refuzul prin faptul că cei doi miniştri nu vor reuşi să facă nimic în câteva luni.

El mai spune că nu are nimic împotriva Silviei Radu, însă, în fiecare domeniu trebuie să fie câte un specialist. Despre Nicolae Ciubuc, propus pentru fotoliul de ministru al Agriculturii, Igor Dodon a declarat că, deși sunt originari din același sat, sunt multe întrebări de integritate.

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat este obligat să semneze decretele. 

Anterior, Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului Apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie - decretele altor şapte noi membri ai Guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie preşedintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu