Filip, despre reforma salarizării: Nimeni nu va avea de pierdut niciun leu şi nu va avea un salariu sub minimul de existenţă

Embed:

Reforma salarizării vine să rezolve mai multe probleme din sectorul public şi nimeni nu va avea de pierdut niciun leu. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip, în cadrul unei conferinţe de presă. 

"Avem proiectul final privind reforma salarizării. Aduc mulţumiri celor care au lucrat la realizarea acestui proiect. Acest proiect vine să rezolve mai multe probleme din sectorul public. Nu este vorba de o simplă majorare a salariilor, ea vine să elimine haosul care era în sistemul de salarizare, haos care a făcut ca anumite sectoare să nu beneficieze de majorări salariale de foarte mulți ani, în timp ce alte sectoare au beneficiat de mai multe majorări.

Ne-am deprins deja cu speculaţii şi minciuni din partea celor care critică permanent activitatea Guvernului şi vreau să spun un lucru important. În urma implementării acestei legi nimeni nu va avea de pierdut niciun leu. Cu toţii îşi vor păstra salariile, veniturile care le au astăzi. Aceasta este prima speculaţie cu care cineva va veni şi vreau să punem punct ca să fie clar nimeni nu are de pierdut. De asemenea, nimeni nu va mai avea un salariu sub minimul de existenţă pentru populaţia aptă de muncă", a conchis şeful Cabinetului de miniştri.

Totodată, Pavel Filip a menţionat că un lucru inmportant este echitatea în noul sistem de salarizare: "Dacă până acum salariul cel mai mic faţă de cel mai mare reprezenta o scară de 33 de etape, acum acest raport devine de 1 la 15. Acest sistem va garanta majorări de salarii anuale. Este un sistem simplu, transparent şi echitabil. Va exista salariul de bază şi apoi direct proporţional pâna la a 15 scară aceste salarii vor fi modificate".

"Acest sistem de salarii ce ţine de dimensiunea bugetară va impulsiona şi creşterea salariului din domeniul sănătăţii, vorbesc despre medicii şi ceilalţi lucrători care astăzi primesc salarii de la Casa Naţională de Asigurări Medicale", a subliniar premierul.

Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, posibilitatea de a veni cu o asemenea reformă este rezultatul creşterii economice din ultimii trei ani. 

"Această reformă şi această nouă lege a salarizării are şi costuri şi avem posibilitate să venim cu această lege acum, după ce am avut o creştere economică consecutivă. Această lege ne dorim să fie pusă în aplicare de la 1 decembrie. Chiar de astăzi vor începe consultările publice, astfel ca să aibă posibilitate colegii din Parlament să aprobe legea la sfârşitul mandatului şi să o punem în aplicare. Este prima etapă a modernizării sistemului salarial. Urmează şi alte etape până vom ajunge la o lege cu privire la salariile din sistemul bugetar care va putea reprezenta un model ideal de salarizare", a punctat Pavel Filip. 

PUBLIKA.MD aminteşte că peste 150 de mii de bugetari vor ridica lefuri mai mari, din 1 decembrie. Anunţul a fost făcut de preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în briefingul de după şedinţa săptămânală a formaţiunii. 

Salarii mai mari vor avea în primul rând medicii, profesorii, asistenți sociali, educatorii, dădacele din grădiniţe, precum şi angajați în administrația publică centrală și locală. Lefurile acestora se vor majora cu 20, 50, iar în cazul unora chiar şi cu 90 la sută.  

Vlad Plahotniuc a mai adăugat că, datorită reformei, niciun angajat din sistemul public nu va avea un salariu mai mic de 2 000 de lei. De asemenea, conform acestui proiect, în fiecare an, Guvernul va fi obligat să majoreze salariile bugetarilor.

Vlad Plahotniuc a mai anunţat că în primăvara anului viitor, va fi realizată a doua etapă a reformei salariale. Atunci, vor creşte salariile celor care nu au beneficiat acum de majorarea lefurilor. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu