Filip, despre campania Un doctor pentru tine: Sănătatea o prioritate pentru noi, medicii vor oferi consultaţii gratuite cetăţenilor

Embed:

Echipe mobile de medici vor merge în sate și vor oferi investigații gratuite, în cadrul campaniei "Un doctor pentru tine", care a fost lansată astăzi de Guvern la iniţiativa premierului Pavel Filip.

În echipe vor fi cardiologi, neurologi, endocrinologi sau oreliștiOamenii vor putea face şi radiografii la plămâni. La evenimentul de lansare a campaniei a participat şi premierul Pavel Filip, care a menţionat că sănătatea este o prioritate, iar cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de consultaţii şi asistenţă medicală. 

"Un doctor pentru tine este o campanie în care zeci de medici vor mege în sate să ofere servicii gratuite cetăţenilor. Sănătatea este o prioritate pentru noi. Guvernul are multiple întrevederi în teritoriu, acolo discutăm problemele cu care oamenii se confruntă, una fiind lipsa medicilor la sate. Vreau să vă asigur că Guvernul ştie ce trebuie de făcut ca să înlăturăm această problemă. Nu a fost simplu să venim cu unele reforme în domeniul sănătăţii. Prima poartă e sănătate apublică. Prin această reformă oferim posibilitatea practicii libere a medicilor, mai ales ca e un sistem de alternativă. Va urma reforma spitalicească în Moldova", a menţionat şeful Cabinetului de miniştri.

Pavel Filip a declarat că cetăţenii ţării nu pot rămâne fără asistenţă medicală, iar campania "Un doctor pentru tine" se axează pe trei direcţii pentru a le oferi oamenilor consultaţii gratuite.

"Examene medicale gratuite, vor merge peste 100 de medici care vor reusi să ofere consultaţii în câte 6 sate săptămânal. Vom oferi consultaţii stomatologice pentru copii. Prioritar vom merge în instituţiile şi în sectoarele rurale unde lipsesc cabinetele stomatologilor. Ministerul Sănătăţii îndeamnă şi încurajează populaţia să devină mai responsabili faţă de sănătatea sa şi să beneficieze de aceste servicii medicale prestate în cadrul campaniei. Şi desigur vom oferi examene radiologice gratuite. Medicilor vreau să le spun că aveţi aprecierea Guvernului pentru munca dvs. Sunt medici care îşi fac cinstit meseria", a subliniat prim-ministrul.

Totodată, Pavel Filip a reiterat că Guvernul este concentrat pe dezvoltarea economică a ţării, pentru a le oferi salarii decente tuturor cetăţenilor.

Potrivit rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţeanu, Ion Ababii, Universitatea de Medicină şi Farmacie sprijină proiectul "Un medic pentru tine", care este pentru persoanele din localităţile rurale.

"Neapărat vom sprijini în continuare colegii noştri şi proiectul ce ţine de asistenţa medicală stomatologică pentru copii. Universitatea va participa prin profesorii catedrei clinice, prin rezidenţi, şi va face acest lucru cu mare responsabilitate aşa cum se petrece conform programelor de studii care în ultimul timp s-au schimbat în aşa mod încât să fim mai aproape de pacienţi şi să acordăm asistenţele medicale respective. 

Cei din teritoriu cunosc că rezidenţii, studenţii noştri, pe parcursul ultimilor ani sunt de ajutor în localităţile respective, în satele republicii noastre. Conform programului de instruire a rezidenţilor, în anul trei şi patru ei sunt obligaţi să petreacă stagiile de practică în localităţile rurale. Studenţii s-au convins că lucrând în teritoriu, acumulează experienţă. În ultimii ani, numărul persoanelor care după aceea continuă să plece în localităţile rurale s-a mărit anume după lucrul pe care îl fac acolo în teritoriu", a subliniat Ion Ababii.

"Noi studenţii ultimilor ani suntem onoraţi să fim primii care participă în acest program. Majoritatea dintre noi rezidenţii suntem de la ţară cunoaştem situaţia reală, cu toate problemele acesteia, probleme cu care se confruntă şi părinţii noştri. Considerăm că un program care este menit să cerceteze starea de sănătate a pacienţilor din mediu rural este binevenit. Astăzi suntem conştienţi de importanţa asigurării asistenţei medicale pacienţilor din mediul rural. Aflându-ne la stagiul practic timp de şase luni, am înţeles că este necesar de a suplini spitalele cu cadre medicale, fapt ce ar contribui enorm la îmbunătăţirea sănătăţii şi modului de viaţă a populaţiei", a afirmat Virginia Zagorodnîi, medic rezident.

Autorităţile îşi propun prin această iniţiativă să identifice şi să prevină problemele de sănătate ale oamenilor de la sate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu