Filip: Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la finele anului 2018

Embed:

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la finele anului 2018. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip, după şedinţa comună dintre Guvernele României şi Republicii Moldova, care a avut loc astăzi la Piatra Neamţ.

Conform studiului de fezabilitate, construcția conductei de gaze va începe anul viitor și va avea o lungime de aproape 120 de kilometri. Gazoductul va trece prin 25 de localități, din raioanele Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și municipiul Chișinău. 

Pentru lucrările de proiectare și construcție a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții oferă câte 41 de milioane de euro, sub formă de împrumut, iar Comisia Europeană a acordat țării noastre un grant în valoare de zece milioane de euro. Contribuția Guvernului în 2017 va fi de 22,3 milioane de lei.

Capacitatea gazoductului Ungheni-Chișinău este estimată la 1,5 miliarde de metru cubi pe an.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău reprezintă o continuare a conductei Iași-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Gazoductul va lega capitala de rețeaua românească de transport a gazelor naturale. Proiectul include și un plan de acțiuni privind liberalizarea și reformarea sectorului energetic.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu