Filat vorbeşte despre progrese şi realizări, Şevciuk - despre probleme şi bariere FOTO

Performanţele obţinute în procesul de reglementare a problemei transnistrene reprezintă rezultatul eforturilor comune depuse de către Chişinău şi Tiraspol, cu sprijinul partenerilor internaţionali”. Declaraţia a fost făcută de premierul Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe în oraşul german Rottach-Egern. La eveniment participă şi liderul regiunii transnistrene, Evghenii Şevciuk, precum şi reprezentanţii formatului "5+2" şi alţi actori antrenaţi în rezolvarea conflictului.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că progresul înregistrat se datorează în egală măsură deschiderii manifestate de către autorităţile moldoveneşti, schimbării conducerii de la Tiraspol, dorinţei de a îmbunătăţi viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, dar şi relaţiilor bune stabilite între părţile implicate în procesul de reglementare.

Potrivit lui Filat, toate înţelegerile, convenite până la această perioadă cu Evghenii Şevciuk, au fost realizate cu succes. „Printre cele mai relevante realizări se numără: decizia privind reluarea activităţii grupurilor de lucru pentru măsurile de consolidare a încrederii între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, facilitarea circulaţiei oamenilor în perioada sărbătorilor pascale, organizarea odihnei copiilor în tabere de vară, reluarea circulaţiei transportului feroviar care traversează şi regiunea transnistreană”, a punctat prim-ministrul.

Pe de altă parte, şeful Guvernului a recunoscut că există încă multe probleme nesoluţionate, printre care şi asigurarea circulaţiei libere a oamenilor şi mărfurilor, restabilirea legăturii telefonice şi infrastructurii, examinarea problemelor din zona de securitate.

„Acum este important să facem o analiză a rezultatelor obţinute, să estimăm gradul de realizare a sarcinilor trasate, identificând momentele slabe şi însuşind lecţiile respective, să asigurăm şi în continuare acelaşi ritm, sau chiar să-l sporim, şi să acţionăm mai activ şi eficient în această direcţie”, a declarat Filat. 

Totodată, premierul l-a felicitat pe Evghenii Şevciuk, care şi-a sărbătorit ziua de naştere pe data de 19 iunie.

Şi liderul transnistrean a vorbit despre progrese şi realizări, dar a subliniat că „este necesar de a construi, nu de a distruge”. În opinia lui Şevciuk, mai multe probleme existente pot fi soluţionate prin înlăturarea barierelor artificiale existente. Şeful administraţiei de la Tiraspol consideră că toţi participanţii la procesul de reglementare sunt  gata pentru colaborare.

Înainte de deschiderea conferinţei, Vlad Filat şi Evgheni Şevciuk au făcut o plimbare în parcul din apropierea edificiului unde se desfăşoară evenimentul.

După întâlnirea în format extins, a urmat o întrevedere în format restrâns, la care au participat doar Vlad Filat, Evgheni Şevciuk, Eugen Carpov şi Nina Ştanski. Cei patru au discutat despre acţiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare în ceea ce ţine de libertatea circulaţiei şi excluderea obstacolelor existente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu