Filat şi Voronin, la sfat cu europenii. Ce au vorbit politicienii? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.52) Lavric: Cei din partidele fostei AIE, de fapt, nu îşi băteau capul de interesele societăţii, ci ale sale. S-a trecut uşor cu privirea legea privind CNA, mi se pare o lipsă de moralitate din partea lui Timofti să promulge legea respectivă, în condiţile în care CEnturl are dosare deschise pe numele miniştrilor. Prin votarea şi promulgare apar suspiciuni serioase privind integritatea morală a miniştrilor.

(UPDATE 22.50) Cibotaru: Nu îi văd într-o coaliţie pe Dodon şi Mişin. În afară de Şelin niciunul nu au politici economice. Nici statul de drept nu i-ar ajuta pe nimeni. UE cere explicaţii politicienilor ca de la nişte subalterni. Când instituţiile au fost împărţite, UE a tăcut mâlc, pentru că era creatura ei.

(UPDATE 22.47) Braghiş: Indiferent de coaliţii, nu cred că toate partidele extraparlamentare iau 11%. Nu înţeleg de ce un candidat trebuie să ia 2%, iar un deputat mai puţin de 1%. Aşa sunt interesele partidelor.  

(UPDATE 22.42) Eşanu: Preşedintele nu trebuie să spună nimănui ce promulgă sau nu. Cred că este bine ca preşedintele să remită legea care vizează Curtea Constituţională. Viteza cu care se adoptă proiectele de legi nu îmi permit să le examinez. Experţii din Europa ar spuen că este conform Constituţiei, iar Curtea noastră a arătat că poate declara neconstituţional orice lucru.

(UPDATE 22.40) Lavric: Nu avem meritocraţie. Ei sunt aleşi pe criteriu politic. 

(UPDATE 22.35) Braghiş: Preşedintele e în drept să promulge o lege sau alta şi nu este în drept să spună nimănui de ce a făcut asta. Nu consider că majoritatea absolută a legilor e mare interes pentru UE. Am participat la discuţii şi cunosc că europenii sunt foarte atenţi. Nu cred că s-a întâmplat ceva extraordinar când preşedintele nu a promulgat legea cu privire la judecători. Celelalte decizii sunt mai mult politice şi nu juridice. Aş spune ca Executivul să fie numărul 1. De aceea economia RM e în starea în care este. Deputatul votează cum votează, dar nu răspunde pentru vot. Unica restricţie e ca atunci când propune modificări la legea bugetului e să arate surse pentru acestă iniţiativă. Este întrebarea cine este premier. Trebuie să avem persoane pregătite. Nu avem cadre pregătite pentru a guverna. Ne trebuie guvenanţi, oameni care pot conduce un minister, o comisie parlamentară, dar nu să execute deciziile liderului partidului.

(UPDATE 22.33) Cibotaru: A fost o înţelegere mutuală ca să nu fie dat publicităţii acest acord cu FMI. Ei ne dau banul, dar hotărăsc până la ultimul cent. Când se ridică accizele, se omoară economia, dar astea sunt condiţiile impuse de FMI. Am redactat multe acorduri şi vedeam cum judecă să ne lege de mâini şi de picioare ca să ne ruinăm. 

(UPDATE 22.30) Cibotaru: Timofti va reitera spusele lui Filat. Amestecul UE va continua pentru că asta e lupta geopolitică. RM ca popor poate să aibă prieten, dar nu ca stat. Nu gândeşte ca supravieţuire şi de salva de la pieire acest popor. AIE chiar e copilul teribil al UE şi crează probleme stăpânilor prin ultracorupţia sa. Suntem victimele acestui copil. Democraţia SUA, cât e de democratică, prefera să aibă regimul totalitare în unele ţări, doar să fie sub ascultarea lor. Duşmanul RM e Alianţa de guvernare. Nu avem viitor comun. Supravieţuirea noaatră e posibilă când această AIE e măturată de la putere în frunte cu PLDM. Ei se ţin cu toată puterea de poporul prosit de ei în 2009-2010. Ei ştiu ce gândeşte majoritatea votată de ei. 

(UPDATE 22.21) Braghiş: Cu un an şi jumătate am deschis prima firmă. Oficialii înţeleg bine ce se întâmplă în Moldova. Criticile sunt destul de dure, dar legile aprobate nu îi deranjează cu excepţia Curţii Constituţionale şi votul mixt. Fule ar vrea să înţeleagă care sunt perspectivele, dacă mai putea să existe o AIE 3 sau dacă va fi o coaliţie cu opoziţia. Nu cred că PCRM vrea acum la guvernare. Europenii ar vrea să înţeleagă cu ce mesaj vine viitorul premier şi ce reforme va promova. 

(UPDATE 22.21) Eşanu: Mandatul deputatului este incompatibil cu activitatea antreprenorială. 

(UPDATE 22.16) Lavric: Am ascultat interviul lui Fule. El doreşte ca să reconsituie această majoritate să dea un Guvern în exerciţiu. Probabil Fule nu înţelege ruptura dintre componentele alianţei. Am spus că e imperios necesar ca în RM să fie interzisă includerea în Guvern şi în Parlament a oamenilor de afaceri. Când un premier are afaceri, firme şi a declarat asta, iar el se laudă că oferă salariul său unei familii nevoiaşe. În condiţiile în care premeirul are firme, în Drochia, ex-premierul are câteva întreprinderi, şi Plahotniuc are nişte întreprinderi. FISC-ul se subordonează unui om de afaceri. Premeirul dă dispoziţii de la cine şi cât să fie cerut, cui să fie blocate conturile. Schuebel a spus că în UE, în Executive nu sunt oameni de afaceri. El mi-a dat exemplul lui Berlusconi. 

(UPDATE 22.14) Eşanu: Bunele practici europene spun că pragul de 6% e peste limita acceptabilă. Sunt convins că pragul va fi redus. 

(UPDATE 22.11) Eşanu: Se vor discuta probleme ce ţin de învestirea unui Guvern. Europenii s-au convins că nu au şanse ca Parlamentul să conştientizeze că nu se poate juca de-a votarea legilor. Ar putea să dea o lecţie. E nevoie să fie siguri de stabilitea legislaţiei. Mediul de afaceri trebuie să fie sigur că legile adoptate azi, trebuie să fie în vigoare şi mâine. Europenii nu mai au speranţă că se vor schimba lucrurile aici. Curtea Cosntituţională cu toate hotărârile pe care le adoptă, este unul dintre pilonii de bază a statului de drept. 

(UPDATE 22.08) Braghiş: Acordurile FMI sunt prezentate pe site-urile Fondului Monetar. FMI când dă un ban îşi bate capul când şi cum se vor întoarce aceşti bani înapoi. Toţi aşteptau alegeri anticipate. Vă asigur că nu se discuta dacă năluca alegerilor anticipate nu zbura deasupra Moldovei. Se putea întâmpla ca în 2005 când Parlametnul a votat legi sociale, dar nu au fost promulgate de către preşedintele Voronin. Votul legilor de săptămâna trecută e un răspuns la cele spuse de Curtea Cosntituţioanlă. Acele legi au fost votate în baza unor înţelegeri, iar totul revine la faza zero. 

(UPDATE 22.06) Eşanu: FMI spune că nu aveţi bani să majoraţi salariile.

(UPDATE 21.55) Cibotaru: Sondajele arată o situaţie dezastruoasă pentru toţi cei de la guvernare. Acest Parlament este nelegitim. Noi simţim reformele economice, simţim că de fiecare dată când Parlamentul vrea ca electoral şi manipulativ să ridice pensiile, sar reprezentanţii FMI să amintească de acordurile secrete. Este un amestec în treburile ţării din partea acestor oficiali. Ce fel de sat de drept cu aşa legi adoptate. Ţara noastră e un semihoit. Ei habar nu au ce înseamnă a guverna. Ei vin cu măciucile în mâini şi se bat de la această treucă a puterii. Dacă se rezolvă problema ca Filat să fie înlăturat de la putere, restul problemelor se pot rezolva mai firesc. Înhăitarea lui Voronin cu verzi care au distrus atâtea în această ţară, se compromite Voronin votând cu Filat. 

(UPDATE 21.54) Eşanu: Legal, nu e posibil, dar dacă se propune de politicieni... Speakerul nu îl împiedica nimeni ca să constituie o comisie din partea UE.

(UPDATE 21.51) Lavric: UE ar trebui să se implice. Spre deosebire de Leancă sau Filat nu comunic cu ei, ei sunt burici ai pământului şi nu poţi vorbi cu ei, dar comunic cu Schuebel. Eu propun ca Procuratura, care este o instituţie deosebit de importantă pentru un stat de drept, i-am propus ca UE să organizez concursul pentru desemnarea procurorului general. UE ar putea să ajute efectiv. Lucrurile nu merg din cauza corupţiei. 

(UPDATE 21.47) Braghiş: Tragedia e a noastră, nu e a lui Schuebel sau Moser. Noi avem nevoie de majoritea parlamentară şi nu americanii. Am auzit depsre o vizită a lui Fulle la Chişinău. Asta arată că situaţia nu e clară. Nu e previzibilă. Partenerii vor să înţeleagă ce se va întâmpla în RM. Situaţia e mult mai dificilă. 

(UPDATE 21.42) Eşanu: Cred că dacă în RM s-ar fi implementat măcar a 10-a parte dintre recomandări, am fi trăit într-o ţară total diferită. Occidentul ne cere justiţie independentă, să luptăm cu corupţia în special la nivel înalt. Pretextul este solicitarea cuiva, dar în realitate se urmăresc propriile scopuri. Europenii şi SUA sunt ca părinţii cu un copil năzbâtios, dar care rămâne copilul lor. RM a atins majoratul, iar metode de constrângere nu mai pot fi folosite. Este exemplul vlăjganului care a crescut, dar abia absolveşte clasele primare. 

(UPDATE 21.38) Cibotaru: Îna ceastă criză suntem din 1991. Ce avem astăzi este un scenariu mai puţin comod pentru persoanele din exterior. Ce au discutat astăzi e un act de presiune ca Filat şi Voronin să renunţe la ce fac şi să îşi reconfirme obidienţa faţă de Occidentali. Oficialii din UE au venit să tragă de urechi, să ciufulească nişte slugi de-ale lor. Regimul de la noi execută cele mai năstruşnice directive venite  de la Bruxelles şi Washington. Când era vorba de alegerea preşedintelui, atacurile raider, nu îi ciufuleau pentru că executau ce spun stăpânii lor. Când Filat a văzut că nu are sprijin din Occident a alergat la Voronin după ajutor. Cât timp fracţiunea PCRM este cea mai numerică, celelalte forţe vor încerca să îi folosească pe comunişti. 

(UPDATE 21.34) Lavric: Probabil oficialii au vrut să afle cauzele votării acelor amendamente. Asta după ce oficialii eurpeni au spus că e un atac fără precedent asupra Curţii Constituţionale. Nu este admisibil ca unor cetăţeni să li se ia dreptul de a vota. Statul trebuie să rezolve problema veniturilor. Medicii rezidenţi au 1.010 lei. Cum să fie devotaţi acestui stat dacă statul îşi bate joc indiferent ce fel de buletin au?

(21.31) După ce au intervenit chirurgical în legislaţia Republicii Moldova de comun acord şi fără să ţină cont de recomandările partenerilor externi, liderul liberal-democrat şi cel al comuniştilor au hotărât să mai stea la sfat cu trimişii Statelor Unite şi Uniunea Europeană la Chişinău.

La ce bun? Ce au avut să-şi spună ca noutate?

Până ce Curtea Constituţională îşi va spune verdictul în cazul legilor votate de PLDM şi PCRM, politicienii de la Chişinău trebuie să caute explicaţii pentru comisarul european Stefan Fule care vine săptămâna viitoare în Republica Moldova.

Invitaţii emisiunii Fabrika din această seară sunt:

- Nicolae Eşanu

- Aurelian Lavric

- Dumitru Braghiş

- Viorel Cibotaru 

loading...

Lasă un comentariu