"Filat s-a ţinut de o singură promisiune, dar cu ce preţ?"

Embed:

Adresarea prim-ministrului către popor, în vara anului trecut, a fost una foarte bună. Însă intenţiile lui nu şi-au găsit realizare. De această părere este analistul politic Igor Boţan, care susţine că din patru domenii în care Filat a promis schimbări, doar în unul problemele existente au fost soluţionate. Însă preţul plătit de societate a fost unul mult prea mare. Declaraţiile au fost făcute în platoul Fabrika.

În opinia analistului, intenţiile prim-ministrului nu pot fi puse la îndoială, însă doar una dintre ele s-a transformat în realitate.

“În acest discurs au fost menţionate patru domenii foarte dureroase, sensibile. Premierul a criticat atunci algoritmul şi a insistat asupra remanierilor. Au trecut nouă luni şi acest lucru, din păcate, nu s-a întâmplat. Astăzi a fost prima rândunică, dar sunt dedesubturi pe care trebuie să le vedem”.

O altă problemă menţionată atunci de şeful Guvernului a fost cea a întreprinderilor de stat. “O problemă foarte dureroasă. Chiar azi a avut loc un atentat la adresa directorului ANRE, care a găsit nereguli de proporţii uriaşe la Moldova Trans Gaz. Problema rămâne suspendată şi vedem că lucrurile sunt foarte periculoase”, a precizat Boţan.

Premierul a promis, în iulie 2011, şi depolitizarea instituţiilor publice: “Şi iarăşi vedem că agenda instituţiilor de ocrotire a normelor de drept în această ţară o face un oarecare Baghirov, strigător la cer”.

Potrivit analistului, Vlad Filat s-a ţinut de o singură promisiune: şeful statului a fost ales. “A patra problemă, depersonalizarea funcţiei, alegerea şefului statului, care a fost soluţionată, dar cu un preţ exorbitant, alegerile au fost numite în octombrie, dar a fost nevoie de aproape jumătate de an. Preţul pe care l-a plătit societatea este divizarea, plecarea opoziţiei din Parlament. Din patru domenii, unul soluţionat, şi acela cu pierderea imaginii, cu conflicte în societate etc”, a punctat Igor Boţan.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu